Onderzoek 'Bob-campagne' internationaal meest vernieuwend

26/09/2008 09:00

Coenraadts Communicatie

Montreal/Amsterdam (25 september) - Onderzoek achter de niet-rijden-met-alcohol-campagne 'Wie is de Bob' heeft een belangrijke internationale prijs in de wacht gesleept. Op het jaarlijkse congres van ESOMAR, de wereldwijde organisatie van marktonderzoekers, in Montreal werd de studie, uitgevoerd door het Amsterdamse onderzoeksbureau Ferro, donderdagavond beoordeeld als meest vernieuwend van 2008.

Ferro doet in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat marktonderzoek naar de effecten en de beleving van de Bob-campagne onder met name jongeren van 18 tot 35 jaar. Doel van de studie is een beter inzicht te krijgen naar de redenen en prikkels waarom vooral jonge Bobs wel eens een biertje drinken, terwijl ze toch de Bob zijn. De resultaten van en inzichten uit het onderzoek kunnen worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de campagnes.

Anekdotisch

Ferro koos bij zijn onderzoek voor een totaal andere aanpak. Het bureau bedolf de respondenten eens niet onder een lawine van vragen, maar daagde jongeren uit in eigen woorden hun mening te geven over de combinatie alcohol & verkeer.

'Wij sluiten met onze methode eigenlijk aan op de menselijke natuur', legt Jochum Stienstra, directeur van Ferro, uit. 'Jij en ik denken vooral in fragmenten. Dat kunnen anekdotes zijn, een beeld, een mening, een opvatting of gevoelens. De combinatie van al die fragmenten levert een totaalimpressie op. Wij vinden het cruciaal dat deelnemers aan ons onderzoek volledig vrij tot hun verhaal komen. Dit in tegenstelling tot de traditionele methoden van marktonderzoek, waarbij via gerichte vragen zo snel mogelijk op begrip wordt gezocht. Die controle willen wij juist niet.'

De door Ferro gehanteerde narratieve methode is ontwikkeld door de Britse professor Dave Snowden in zijn tijd als chief scientific officer bij IBM. In Nederland mag Stienstra en zijn bureau de werkwijze toepassen en aanvullen. In de Bob-casus probeerde Ferro vooral achter de zingeving te komen die jongeren aan de campagne geven.

Breed en volledig

'Voor Verkeer en Waterstaat is die achterliggende gedachte van belang, omdat ze signalen kregen dat vooral jonge Bobs soms toch een biertje drinken, ook al moeten ze als de Bob alcoholvrij blijven', aldus Stienstra. 'Onze verhalende aanpak zorgde er voor dat het ministerie een zeer breed en volledig beeld kreeg van de beweegredenen waarom toch dat biertje werd genuttigd.''

Over Ferro

Ferro (www.ferro-mco.nl) is één van de oudste marktonderzoekbureaus van Nederland, opgericht begin jaren '50 door Harold Ferro. Sinds de jaren '70 heeft Ferro zich gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek.





http://www.ferro-mco.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redacties (