Gemeente Leeuwarden

Armoede in Leeuwarden aan de kant!

Op 23 september heeft het college van b. en w. van Leeuwarden de nota Armoede aan de kant! vastgesteld. In deze nota geeft het college aan op welke wijze een bijdrage zal worden geleverd aan het bestrijden van de armoede en schuldenproblematiek. Het college van b. en w. ziet armoede als meer dan alleen gebrek hebben aan geld. Het is ook het niet kunnen meedoen en participeren in de samenleving. Een belangrijke pijler is dat voortaan de inkomensgrens van 120% wordt gehanteerd, dit was 105%. Bovendien zal meer aandacht worden geschonken aan armoede onder kinderen. De gemeente Leeuwarden zal het landelijke convenant Kinderen doen mee! ondertekenen.

Er wordt beter voorzien in preventie en het tegengaan van het niet-gebruik door onder andere een proactieve dienstverlening, verbetering van de financiële hulpverlening aan jongeren door het ontwikkelen van speciale preventieactiviteiten voor scholen, de internetsite "Bereken je recht" en de formulierenbrigade.

Er wordt ingezet op het verminderen van de rompslomp voor de burger. De gemeente start met een versimpeling van de aanvraag voor de burger door één aanvraagformulier voor alle armoederegelingen. Onderzocht zal worden of het mogelijk is om regelingen te bundelen tot één regeling.

Er worden succesvolle schuldhulpverleningstrajecten aangeboden aan een ieder die dat nodig heeft. Die verbeterslag heeft de gemeente Leeuwarden als eerste ingezet voor Wwb-cliënten. Ook voor niet-Wwb cliënten wordt dat georganiseerd. Met enige regelmaat zal een armoedeonderzoek plaatsvinden om meer inzicht te krijgen en te houden in de doelgroep.

Leeuwarden kent gelukkig vele goede particuliere initiatieven op het gebied van armoedebestrijding. Het college gaat de samenwerking met deze initiatieven opzoeken en waar nodig ook een rol geven in de bestrijding van de armoede en de schuldenproblematiek. Voor de samenwerking met deze particuliere initiatieven zijn financiële middelen gereserveerd.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, tel. (058) 233 40 02.