Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 2 september 2008

Festival B-oost, space sounds from the eastern docklands

Van vrijdag 26 t/m zondag 28 september brengt de vierde editie van het B-OOST festival een mix van muzikale werelden.

In de blender zitten pop, klassiek, hiphop, dub en jazz van grote namen en vers talent. Met als thema 'Space sounds' wordt het festival een muzikale reis door de ruimte, achter voorgangers als Sun Ra, Pink Floyd en George Clinton aan.

Een wereldpremiere is 'An orchestral tribute to J Dilla', waarin het Metropole Orkest stukken speelt van de legendarische en helaas te vroeg overleden Amerikaanse hiphop producer J Dilla (Jay Dee). Zij doen dit met behulp van arrangeurs Miguel Atwood Ferguson (Build An Ark) en Jules Buckley (Heritage Orchestra) met als speciale gast de multi instrumentalist Jimi Tenor.

Nederlandse premiere is de Engelse film Dub Echoes met als speciale gasten producer Mad Professor en DJ/filmmaker Don Letts (Q&A en live optreden).

Bijzonder is de battle van jazzgrootheid Ernst Glerum met zijn zoons die zich hebben verenigd in het hiphop kollektief Truly Pheasant. Ook clasht jazz cultheld Steve Reid met electro pionier Kieran Hebden (Four Tet).

Het festival vindt plaats in de Amsterdamse podia rond het IJ: Muziekgebouw aan 't IJ, Bimhuis, de OBA, Lloyd Hotel en het gloednieuw geopende Conservatorium.

Vrijdag 26 september Conservatorium + OBA

Het festival start met masterclasses van Jules Buckley (The Heritage Orchestra) en Jimi Tenor. S'avonds zullen studenten de muziek uitvoeren in de Blauwe Zaal van het Conservatorium.

In het OBA theater presenteert Behind the Skreen de film ' Dub Echoes' van de Engelse regisseur Bruno Natal. Na afloop is er een Q&A met Natal, de producer Mad Professor en DJ/filmmaker Don Letts. Daarna tot in de nacht Dub Echoes live met DJ Don Letts, Mad Professor feat. Joe Ariwa en special guests.

Zaterdag 27 september Bimhuis + Muziekgebouw aan 't IJ In de grote zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ twee concerten met het Metropole Orkest. An orchestral tribute to J Dilla betreft een wereldpremiere! Stukken van de overleden hip hop producer J Dilla (Jay Dee) zijn gearrangeerd door de Amerikaanse producer/composer Miguel Atwood Ferguson (Build An Ark). Hij werkte in het verleden samen met (jazz)grootheden als Quincy Jones en Ray Charles, maar heeft ook samples ingespeeld voor o.a Dr. Dre en uiteraard J Dilla. Tijdens het tweede concert met het Metropole Orkest zal de Finse multi instrumentalist Jimi Tenor het podium beklimmen. Zijn werk is gearrangeerd door Jules Buckley (Heritage Orchestra) die onlangs furore maakte met zijn werken voor en door Massive Attack.

In het Bimhuis een battle tussen jazzgrootheid Ernst Glerum en zijn zoons, die zich hebben verenigd in het hiphop kollektief Truly Pheasant. Steve Reid Ensemble featuring Kieran Hebden (Four Tet) sluiten de avond af. Deze culthelden komen uit verschillende muzikale werelden. Waar Reid groot is geworden door zijn spel met Miles Davis (tutu), Fela Kuti en James Brown, heeft Hebden de harten gestolen van elektroliefhebbers over de hele wereld. Afterparty met Kindred Spirits Soundsystem met dj sets van KC the Funkaholic, Antal en MC Melodee.

Zondag 28 september is er om 14:00 een gratis surprise-act in het restaurant van het Lloyd Hotel.

Doorlopend : de expositie Type Dreams met artwork van Hugo Mulder (DHM) in het Conservatorium. Opening 26 september, tot 9 oktober gratis te zien.

Kaartverkoop via easyticket.nl, Muziekgebouw, Bimhuis, Concerto en Rush Hour.

Voor zaterdag 27 september is voordelig passe-partouts te koop voor Bimhuis en Muziekgebouw!

www.b-oost.nl
www.myspace.com/b_oost

///////////////////////////////



Ingezonden persbericht