Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

september 2008

Breda | donderdag 9 oktober 2008

Vrouwen in het voetspoor van Jezus en Mohammed: Maria en Aisha

Donderdag 9 oktober nemen Maaike de Haardt en Stella el-Bouayadi-van Wetering u mee in het spoor van Maria en Aisha. De spreektsters gaan in deze VU-podiumlezing in de Lutherse Kerk in Breda diep in op de positie die deze twee bijzondere vrouwen in hun godsdienst innemen, hun overeenkomsten en verschillen.

Maria een voorbeeld? Voor veel vrouwen is de figuur van Maria vol dubbelzinnige betekenissen en is deze vraag niet zonder meer positief te beantwoorden. Maaike de Haardt gaat tijdens haar lezing in op de complexe geschiedenis van Maria in theologie, kerk en alledaagse devotionele praktijken. Wat komt daarin naar voren? Welke onvermoede dimensies van geloof en spiritualiteit zijn in Maria te ontdekken? En kunnen deze ook in onze hedendaagse westerse cultuur van betekenis zijn?

Uit verhalen over Aisha blijkt dat zij een voorbeeld is voor moslimvrouwen overal ter wereld. Haar assertiviteit, eigengereidheid, oprechtheid, liefde voor de profeet en liefde voor de moslimgemeenschap bieden een weerwoord voor vrouwen tegen vrouwonvriendelijke interpretaties en tendensen in de islamitische wetenschappen en de islamculturen, aldus Stella el-Bouayadi-van Wetering. Aisha is als belangrijke metgezellin een autoriteit waar islamwetenschappers niet zomaar aan voorbij kunnen gaan. In die zin is zij moslimvrouwen die zich in deze tijd inzetten voor een betere positie van moslimvrouwen na meer dan veertien eeuwen nog steeds tot steun.

In samenwerking met Diaconie Breda-Noord en Stadspastoraat Breda.

Waar en wanneer?


Datum: donderdag 9 oktober 2008
Tijd: 19.30 uur (kerk open 19.00 uur)
Plaats: Breda, Lutherse Kerk | Veemarktstraat 11 Toegang: gratis

Informatie/aanmelden

via internet: www.vupodium.nl

VU-podiumagenda
Wilt u op de hoogte blijven van het programma-aanbod van VU podium? Vraag dan de VU-podiumagenda aan. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.



Vrije Universiteit Amsterdam