GTI NV

GTI uitverkoren voor realisatie Campus Maastricht

Bunnik, 26 september 2008

Esthetische visie van Calatrava vertaald door GTI in CO2 neutraal gebouw

GTI Zuidoost heeft opdracht gekregen voor de realisatie van de Maastrichtse universiteitscampus "Campus Maastricht" naar een ontwerp van de wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava. GTI is erin geslaagd de visie van de architect te doorgronden én op eigen initiatief te vertalen naar een volledig CO2 neutraal ontwerp. Het contact tussen Calatrava en GTI dat al in de ontwerpfase tot stand kwam, ligt aan de basis van dit succes. Het resultaat bewijst dat het zelfs voor een campus met relatief kleine wooneenheden mogelijk is een prestigieus en duurzaam gebouw te ontwikkelen met maximaal comfort. Servatius Wonen & Vastgoed verleent GTI Zuidoost de opdracht met een contractwaarde van 20 miljoen euro. Het totale project wordt in Bouwteamvorm gerealiseerd door zes grote partijen.

Groteske constructies
Architect Calatrava brengt in zijn ontwerpen esthetiek, constructie en techniek bij elkaar om schijnbaar onrealiseerbare ideeën realiseerbaar te maken. De campus bestaat uit een aaneenschakeling van 'floating cubics', kubussen die boven een grote vijver zweven. Hierin zijn 542 wooneenheden voor studenten gehuisvest. Rondom een grote sporthal zijn sportfaciliteiten zoals een inpandige klimmuur, gym- en squashzalen gesitueerd. Daarnaast biedt het project plaats aan ruim 8.800 m2 kantoorruimte met daaronder 1.600 m2 ruimte voor horeca en winkels.

Duurzame warmte en koude
GTI heeft een duurzaam ontwerp gemaakt dat minimaal ingrijpt in de strakke en ranke belijning van het gebouw en oog heeft voor het comfort van bewoners en gebruikers. Duurzame koeling wordt zelfs tot in de studentenwoningen aangeboden. Behalve dat het ontwerp CO2 neutraal is, is ook de EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) van het gehele complex bijzonder laag. De basis van de installatie is een warmtepompcentrale met een bodemcollector. Deze collector is met 160 sondes die 160 meter diep reiken de grootste van Nederland. De installatie levert het leeuwendeel van de benodigde warmte en koude. In pieksituaties zorgen klimaatneutrale verbrandingsketels voor aanvullende verwarming. De ketels verbranden houtpellets, een afvalproduct van de houtverwerkende industrie. In vergelijking met een conventionele installatie schelen alle maatregelen samen zo?n 1.500 ton CO2 uitstoot op jaarbasis. GTI treedt niet alleen op als ontwerper en installateur, maar zal tevens partner in de exploitatie van de energielevering zijn. De bouwplanning loopt van september 2007 tot juni 2011.

---