Gemeente Winterswijk


Overeenstemming over wederzijdse grondtransactie Winterswijk

25 september 2008

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om ruim 2 ha. industriegrond te verkopen aan Breukers Holding BV. Het gaat om een terrein op de hoek Leeuwenhoekweg - Wooldseweg. Breukers Holding BV verkoopt op haar beurt de voormalige DAV-locatie van 4,5 ha. aan de gemeente. De ruiltransactie levert voordelen op voor beide partijen.

Met de wederzijdse grondtransactie komen een aantal doelen binnen bereik. De gemeente krijgt de mogelijkheid om maximale invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van een werklandschap in dit ecologisch gevoelige gebied, dat grenst aan de Slingebeek. Bij het ontwikkelen van werklandschappen worden werkfuncties gezien als onderdeel van hun stedelijke en landschappelijke omgeving: er wordt gestreefd naar integratie van functies. Voor bedrijven die zich willen vestigen in dit werklandschap gelden daarom specifieke eisen. Het ontwikkelen van een werklandschap op de DAV-locatie geldt als pilotproject en wordt gefinancierd met behulp van provinciale subsidie.

Met de grondaankoop krijgt de gemeente tevens grond in handen bij de Buys Ballotstraat. Daarmee wordt het mogelijk om deze doodlopende straat door te trekken, om hiermee het industrieterrein beter te ontsluiten.

Breukers Holding BV
Met de aankoop van het terrein op de hoek Leeuwenhoek - Wooldseweg krijgt Breukers Holding BV de mogelijkheid om haar bedrijf op één locatie te vestigen. Door de ligging op een gezoneerd bedrijventerrein kan het bedrijf daarnaast ook nieuwe activiteiten ontwikkelen. Met de gronduitwisseling ontstaat er voor beide partijen dan ook een voordelige situatie.

Achtergrond
Breukers Holding BV is sinds begin jaren '90 eigenaar van het voormalige bedrijfscomplex van het destructiebedrijf DAV aan de Wooldseweg. De bedoeling was dat Breukers Holding BV haar bedrijf in bouwmaterialen en zand- en grindhandel hier naartoe zou verplaatsen. De ecologisch hoogwaardige ligging van het gebied en milieutechnische aspecten maakten deze verhuizing echter onmogelijk.