VARA

De Leugen Regeert - Aflevering 26 september 2008

Deze week de volgende onderwerpen:

Afschaffen van de damesfiets

Het Nederlands Dagblad berichtte onlangs dat de Nederlandse Fietsersbond vindt dat de damesfiets kan worden afgeschaft. Kees Bakker van de Fietsersbond meent echter dat zijn woorden totaal uit het verband zijn gerukt.

Aids in Afrika bedrog?

De Oostenrijkse aids-onderzoeker Christian Fiala schreef in een kritisch stuk op de opiniepagina van het NRC Handelsblad dat aids-onderzoekers het aantal aids-gevallen in Afrika sterk overdrijven. Die hoge cijfers leveren veel publieke fondsen op voor aidsresearch en dus voor de onderzoekers. Nederlandse aids-onderzoeker Joep Lange is boos op het NRC Handelsblad en schreef een ingezonden brief. Dergelijke perfide meningen horen niet in deze kwaliteitskrant thuis, vindt hij. Zijn boze reactie werd echter maar ten dele in de NRC geplaatst. Chef Opinie van het NRC, Maarten Huygen, gaat hierover in debat met Joep Lange.

Radar overtreedt privacyregels met onthulling

`Radar' ontmaskerde in de uitzending van 1 september de Astro programma's van RTL en SBS. Volgens medium Evelien Foks heeft `Radar' de regels hierbij ver overtreden: ze filmden ongevraagd met een verborgen camera en bovendien is ze niet onherkenbaar in beeld gebracht. Ook is haar woning herkenbaar te zien in de uitzending. Hierdoor is volgens Foks haar privé-leven op straat komen te liggen.

De column

De column van Francisco van Jole gaat deze week over één van de grootste problemen van dit moment: het olietekort.

De mediaraad

Deze week in de mediaraad: Aad Zeeman, presentator van NCRV's Netwerk en Margriet van der Linden, hoofdredacteur van `Opzij'.

`De leugen regeert', vrijdag 26 september 2008 om 21.20 uur op Nederland 2.



© Omroepvereniging VARA

Postbus 175 1200 AD Hilversum