Kansen voor Nederlands bedrijfsleven in Rusland

25/06/2008 15:45

EVD

PERSBERICHT

25 juni 2008

Economische missie naar Rusland onder leiding van staatssecretaris Heemskerk

Kansen voor Nederlands bedrijfsleven in Rusland

Van 29 september t/m 3 oktober 2008 organiseert het ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met de EVD, een economische missie naar Rusland (Moskou en Nizhni Novgorod), onder leiding van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. Deelname aan de missie staat open voor Nederlandse bedrijven uit alle sectoren. De missie biedt ondernemers de gelegenheid in contact te komen met potentiële Russische zakenpartners en geeft een beeld van de mogelijkheden die deze belangrijke markt te bieden heeft. Aanmelding is tot uiterlijk 9 juli 2008 mogelijk via www.evd.nl/missies.

Deelname aan de missie staat open voor bedrijven uit alle sectoren en in het bijzonder voor bedrijven uit de sectoren automotive (i.s.m. FIER automotive), energie(besparing) en creatieve industrie (design en architectuur).

Tijdens de missie wordt een bezoek gebracht aan de steden Moskou en Nizhni Novgorod. Het programma bestaat uit diverse onderdelen, waarbij de nadruk in het bedrijvenprogramma zal liggen op individuele matchmaking en netwerkactiviteiten. De organisatie van dit onderdeel van de missie is in handen van de EVD. Voorlopige programmaonderdelen zijn:


1) matchmaking, bedrijfsbezoeken, individuele gesprekken met potentiële Russische zakelijke contacten;


2) trade dinners en/of netwerkrecepties, waarbij bedrijven de mogelijkheid hebben om uw bestaande Russische zakenrelaties uit te nodigen;


3) themabijeenkomsten of seminars over kansen in Rusland op het gebied van energiebesparing, automotive en creatieve industrie;


4) debriefings.

Deze missie biedt ondernemers de gelegenheid in contact te komen met potentiële Russische zakenpartners en geeft een goed beeld van de mogelijkheden die deze markt te bieden heeft. De aanwezigheid van de staatssecretaris van Economische Zaken geeft ondernemers de kans om op hoog niveau contacten te leggen en uit te bouwen.

Het ministerie van Economische Zaken beschouwt Rusland als een belangrijke economische partner: de onderlinge handelsrelaties zijn omvangrijk en groeien snel. Rusland is na de VS de belangrijkste Nederlandse exportbestemming buiten de EU. In 2007 bedroeg de Nederlandse export naar Rusland 6,5 miljard euro. De laatste jaren groeit de Nederlandse export naar Rusland jaarlijks ca. 20 á 25 procent.

Nederland behoort tot de belangrijkste buitenlandse investeerders in Rusland. De relatie tussen beide landen op energiegebied springt natuurlijk in het oog, maar daarnaast kent Rusland vele andere kansrijke sectoren waarvoor Nederlandse bedrijven het nodige kunnen bieden. Ook de economische relaties met diverse Russische regio's worden steeds intensiever en belangrijker. Rusland is één van de prioriteitslanden van de Dutch Trade Board, het samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven dat tot doel heeft internationaal ondernemen vanuit Nederland verder te stimuleren.

De kosten van deelname bedragen 750 euro per bedrijf. Reis- en verblijfkosten, tolken en eventuele bijkomende kosten in het kader van de individuele matchmaking (bijvoorbeeld individueel transport) zijn voor eigen rekening. Het dienstenpakket dat hiervoor wordt geboden omvat de organisatie van de individuele matchmaking, deelname aan de collectieve programma-onderdelen, vermelding van de bedrijfsprofielen van de deelnemers in het missieboekje, collectief lokaal vervoer en lokale ondersteuning door de organisatie tijdens het verblijf in Rusland. Een reisbureau stelt een groepsarrangement samen voor de reis en het verblijf. Het is mogelijk om de missie gedeeltelijk mee te maken (uitsluitend Moskou of uitsluitend Nizhni Novgorod). De deelnamekosten van 750 euro blijven echter onveranderd.

Aanmelding is mogelijk via: www.evd.nl/missies De EVD behoudt zich het recht voor een bedrijf van deelname aan de missie uit te sluiten als het bedrijf niet past binnen de doelstellingen en het profiel van de missie.





http://www.evd.nl/missies