Nederlandse Vakbond Varkenshouders


NVV: cursus verdoofd castreren van start
Op maandag 29 september zal op Praktijkcentrum Sterksel de aftrap plaatsvinden van de cursussen verdoofd castreren die gaan plaatsvinden om uitvoering te geven aan de afspraken die zijn gemaakt bij de Verklaring van Noordwijk. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is één van de mede-ondertekenaars van de Verklaring van Noordwijk. In deze Verklaring zijn tussen organisaties van varkenshouders, slachterijen en de supermarkten afspraken gemaakt over hoe er in Nederland inhoud gegeven gaat worden aan de wens van sommige supermarkten en/of bij vleesverwerkers om begin 2009 alleen nog maar vers vlees van verdoofd gecastreerde varkens te gaan verkopen. Deze eerste avond is volgens NVV voorzitter Wyno Zwanenburg het startsein voor een serie van avonden die De Groene Belangenbehartiger bv (DGB bv) in de komende periode gaat organiseren om ervoor te zorgen dat bedrijven die straks willen gaan meedoen aan de module verdoofd castreren hiervoor ook over het benodigde certificaat kunnen beschikken.
Op deze cursussen zal tekst en uitleg worden gegeven omtrent de praktijk van het verdoofd castreren, waarbij niet alleen wordt stilgestaan bij de behandeling van het dier, maar ook bij een verantwoorde bediening van de apparatuur en het omgaan met het verdovingsgas.
Zwanenburg geeft verder aan dat de NVV de afgelopen maanden veel tijd en energie heeft gestoken in het faciliteren en helpen van de diverse bedrijven die een verdovingsapparaat in de markt wilden zetten. "Het volledige traject van eisen zoals minimale en maximale verdovingstijd en voorwaarden m.b.t. veiligheid en praktisch gebruik van een dergelijk apparaat is nog nooit eerder op een dergelijke wijze uitgevoerd en dus uniek in zijn soort" . De NVV vindt dat er straks voor de deelnemers van de module iets te kiezen moet zijn. Zowel qua apparaat als voor het te gebruiken gas dient er marktwerking te zijn. Hoe opgeven voor cursus verdoofd castreren?

Via het downloaden van het inschrijfformulier vanaf de website www.verdoofdcastreren.nl kunnen zeugenhouders in Nederland (zowel IKB Nederland, IKB Varken en niet-IKB-deelnemers) zich aanmelden. Ook aan medewerkers van bedrijfsverzorgingsorganisaties is gedacht. Ook zij kunnen zich via bovenstaande website aanmelden.

Op deze website is verder te lezen waar en wanneer de cursussen worden georganiseerd en welke kosten hieraan verbonden zijn.

Zwanenburg (06-51103390) of directeur DGB bv Mark Logtenberg 0523-683339