Stadsdeel Amsterdam Centrum


Mr. Visserplein aangepakt

29 september 2008

Het Mr. Visserplein krijgt een ware metamorfose. De files, verkeersongevallen en de onaantrekkelijke inrichting zijn het college van B&W en het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum een doorn in het oog. Daar gaat nu verandering in komen. Op 2 oktober is een informatiebijeenkomst over de plannen. U bent van harte welkom.

De afgelopen maanden is gewerkt aan een nieuw ontwerp waarbij is onderzocht hoe het verkeer op een veilige en snelle manier afgewikkeld kan worden. Verder is het de bedoeling dat in de toekomst het Mr. Visserplein verandert in een mooie entree van de oostelijke binnenstad, zodat het beter aansluit bij de publiekstrekkers in de omgeving, zoals het Joods Historisch Museum, de Hermitage, de Portugese synagoge, de Hortus Botanicus en Artis.

Het nieuwe ontwerp
Het nieuwe verkeersontwerp van het Mr. Visserplein (tussen de brug over de Nieuwe Herengracht en de Valkenburgerstraat) gaat uit van een doorgaande verbinding over de route Weesperstraat - Mr. Visserplein - Valkenburgerstraat. Daarmee vervalt het huidige principe van een verkeerscircuit. De Muiderstraat vervalt als doorgaande verbinding voor autoverkeer. Ook de mogelijkheid om vanuit de Jodenbreestraat richting Valkenburgerstraat af te slaan vervalt. Met de voorgestelde inrichting is er voldoende ruimte voor de auto's die hier passeren, zonder dat deze het overige verkeer, zoals het openbaar vervoer, de fietsers en de voetgangers ernstig hinderen. Dit ontwerp voldoet het beste aan de gestelde eisen voor goede verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid.

Verkeersdoorstroming
Met de herinrichting van het Mr. Visserplein wordt de eerste stap gezet in de uitvoering van het Masterplan Wibautas. Dit plan, vastgesteld door de gemeenteraad, moet zorgen voor een betere verkeersdoorstroming en een hoogwaardige kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte. Erik Koldenhof, portefeuillehouder Openbare Ruimte, Verkeer en Economische zaken van het stadsdeel: "Naast verbetering van de verkeersdoorstroming en veiligheid, is de aanpak van het Mr. Visserplein en omgeving van belang voor de toeristische aantrekkelijkheid van de oostkant van het Centrum. Het is de ambitie van het dagelijks bestuur om deze bestuursperiode de grote pleinen aan te pakken."

Informatieavond en inspraak
Wilt u meer weten over de plannen voor het Mr. Visserplein? Of wilt u een reactie geven? Op 2 oktober is van 10.00 -22.00 uur een informatiebijeenkomst in de Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72. De inspraaktermijn loopt van 4 september t/m 15 oktober 2008. Aanvullende stukken liggen ter inzage bij het Voorlichtingsloket van het stadsdeel, Amstel 1.

Ook kunt u kijken op www.centrum.amsterdam.nl > Projecten > Openbare Ruimte > Mr.Visserplein