Gemeente Eindhoven

Het gemeentelijk Brainportprogramma

Begin jaren '90 verkeerde Eindhoven en de regio Zuidoost Brabant op economisch vlak in zwaar weer. Met name door de reorganisatie bij Philips (Operatie Centurion) en de problemen bij DAF werd duidelijk dat de regio in economisch opzicht kwetsbaar was.

Daardoor werd de noodzaak zichtbaar om tot een versterking van de bestaande economische structuur te komen. Zowel door meer als door meer verschillende bedrijven en werk aan te trekken moest de regio minder gevoelig worden voor negatieve economische ontwikkelingen. Aanvankelijk werd daarvoor het programma HORIZON uitgevoerd. Inmiddels heeft de economische structuurversterking vorm gekregen in het programma Brainport.

Het programma Brainport

Met de naam Brainport wordt sindsdien de regio Zuidoost Brabant aangeduid. Die naam komt voort uit de grote concentratie toptechnologie en kennisindustrie in de regio.
Brainport gaat uit van deze kernkwaliteiten van Eindhoven en van de regio. Door in te zetten op de technologische ontwikkeling en vernieuwing en Eindhoven en de regio daarmee verder te profileren als toptechnologische regio in de wereld, kunnen nieuwe bedrijven en meer werk worden aangetrokken.
duwplaatje
logo Brainport Eindhoven

De kracht van die technologische regio moet liggen in de vernieuwing. Eindhoven en de regio willen excelleren als Europese toptechnologie (kennis-)regio waarin innovatie de motor is voor duurzame economische en maatschappelijke ontwikkeling.
Momenteel spelen de technologische ontwikkelingen zich met name af op een aantal gebieden van toegepaste technologie, te weten mechatronica, automotive, ICT en life-tech, design en creatieve industrie en foodprocessing.

Meer uitleg over het Programma Brainport? Â

De werkwijze van Brainport
De reikwijdte van Brainport
De doelstelling van Brainport

De Brainport Navigator
De Stichting Brainport

Het gemeentelijk Brainportprogramma

Daarnaast heeft de gemeente haar eigen complementaire Brainportprogramma opgezet. Dat vindt zijn oorsprong in het collegeakkoord âEindhoven Eenâ en legt het accent op activiteiten die eraan moeten bijdragen dat iedereen zijn of haar bijdrage aan Brainport moet kunnen leveren en er ook profijt van moet kunnen trekken. Er is op die wijze een grove verdeling te maken van aandachtsgebieden van de Stichting en aandachtsgebieden van het gemeentelijke programma. Voor dit specifieke programma is 2,2 miljoen op jaarbasis beschikbaar.Â
Daarnaast investeert Eindhoven ook substantieel in het scheppen van de ruimtelijke voorwaarden door middel van investeringen in infrastructurele voorzieningen en grondexploitaties. Â
* Projecten in Brainport

* Ruimtelijk programma Brainport

* Projecten Bureau Internationale Coordinatie (BIC)

Meer Brainport?

Voor meer informatie over Brainport verwijzen wij naar de Brainport Navigator of naar de links die hierboven zijn opgenomen.

Ook kunt u direct contact opnemen met Brainport: contactpersoon: Monique Overboom, Programmamanager Brainport

tel: 040 - 238 24 55 Â

Links


* Brainport voor ondernemers

* Bestuurlijk programma Brainport

deze pagina printen

mail deze link door

naar de vorige pagina
contactgegevens

Â

Bezoekadres:

Stadhuis

Stadhuisplein 1

route

Postadres:

Postbus 90150

5600 RB Eindhoven

Telefoon:
040 - 238 6000
(c) 2008 Gemeente Eindhoven