Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 september 2008

REACTIE PVDA OP OVERLIJDEN RELUS TER BEEK

De PvdA is geschokt en diep bedroefd wegens het overlijden van Relus ter Beek, de Commissaris van de Koningin in Drenthe. Ter Beek was namens de PvdA onder meer minister van Defensie in de periode van 1989 tot en met 1994.

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen: Zijn overlijden is een enorm verlies voor de PvdA. Begin dit jaar verklaarde hij nog hoezeer hij het naar zijn zin had als Commissaris. Het werk was zijn lust en zijn leven. Hij dacht nog lang niet aan stoppen. Naast een betrokken sociaal-democraat was hij ook een bijzonder vriendelijke en warme man. Wij wensen zijn vrouw en twee kinderen heel veel sterkte.

Fractievoorzitter Mariëtte Hamer reageert namens de PvdA-fractie: ,,Dit is een verschrikkelijk verlies. Relus heeft altijd een prominente rol gespeeld in de partij. In de negentien jaar dat hij in de fractie heeft gezeten speelde hij een belangrijke rol in de debatten over onder meer Zuid-Afrika en kernwapens. Hij was sterk betrokken bij ontwikkelingssamenwerking en als minister van Defensie zeer gewaardeerd in het internationale circuit. Wij wensen zijn familie veel sterkte toe.

Relus ter Beek begon zijn imposante politieke loopbaan in 1968 als voorzitter van de FJG (Federatie van Jongeren Groepen) van de PvdA. Vervolgens was hij in de jaren zeventig en tachtig buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer.

In 1989 werd hij minister van Defensie in het derde kabinet-Lubbers. Onder zijn ministerschap werd besloten dat de dienstplicht in Nederland zou worden opgeschort. Ook was Ter Beek de verantwoordelijke minister ten tijde van de Nederlandse deelname aan de Golf-oorlog en voor de uitzending van Nederlandse militairen naar Bosnië (Srebrenica). In het boek 'Manoeuvreren, Herinneringen aan Plein 4', blikte ter Beek terug op deze turbulente dagen.

Vanaf 1996 was Ter Beek commissaris van de Koningin in Drenthe, een functie die hij tot een paar weken terug nog vervulde. Relus ter Beek is 64 jaar geworden.

PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800