Ingezonden persbericht


KPN kiest Alcatel-Lucent voor 'next generation' toegangsnetwerk

Rijswijk, Hilversum, 29 september 2008 â¤* Alcatel-Lucent (Euronext Paris en NYSE: ALU) heeft een driejarig contract getekend met KPN voor het leveren van een 'next generation' breedbandtoegangsnetwerk. Alcatel-Lucent levert in dit verband ook eindgebruikersapparatuur, onderhoud en diensten. De oplossing stelt KPN in staat om triple play-diensten aan te bieden (spraak, IPTV en snel internet). De overeenkomst is een belangrijke stap in de uitrol van het nieuwe netwerk van KPN en versterkt ook de strategische positie van Alcatel-Lucent bij de Nederlandse operator. Alcatel-Lucent is op basis van de overeenkomst de enige leverancier van NG DSLAM's en bijbehorende eindgebruikersapparatuur gedurende drie jaar.

Alcatel-Lucent zet bij KPN zijn point-to-point-, fiber-to-the-home- en VDSL2 fiber-to-the-node-netwerkoplossingen in. Deze zijn onderdeel van de ISAM-productfamilie, die met één systeem te beheren zijn. Alcatel-Lucent biedt ook beheer-tooling, eindgebruikersapparatuur, gateways en diensten op het gebied van installatie, inzet en ingebruikneming.

'Wij hebben gekozen voor Alcatel-Lucent als strategische leverancier voor de nieuwe generatie DSLAM's vanwege zijn expertise en wereldwijde ervaring in het leveren van end-to-end vaste netwerken, in het bijzonder VDSL2- en glasvezelnetwerken. Alcatel-Lucent heeft in de afgelopen jaren zijn grote waarde laten zien in het bouwen van uitdagende netwerken, zoals FTTH- en VDSL2-netwerken. We zijn ervan overtuigd dat het bedrijf ons uitstekend zal kunnen helpen bij het tevredenstellen van onze eindgebruikers', zegt Joost Farwerck, Director Wholesale & Operations bij KPN.

'De strategische keus van KPN betekent voor ons een sterk commitment om het bedrijf te helpen bij het versterken van zijn marktpositie met de beste oplossing voor spraak, tv en internet', zegt Coert de Boer, die verantwoordelijk is voor de activiteiten van Alcatel-Lucent in Nederland. 'Met dit contract zijn we de absolute leider in breedbandtoegang in Nederland.'

Alcatel-Lucent zet voor dit project zijn ISAM-productfamilie in. Het gaat met name om de 7302 ISAM point-to-point- en 7330 ISAM FTTH-oplossingen.

Alcatel-Lucent blijft vooroplopen in de markt voor breedbandtoegang met meer dan 173 miljoen geleverde DSL-lijnen. Dat is een marktaandeel van 39 procent volgens de analisten van Dell'Oro. Bij meer dan 190 klanten zijn ISAM-producten geleverd. Daarnaast is Alcatel-Lucent actief bij meer dan 85 grote FTTH-projecten en wereldwijd leider in netwerkdiensten.

# # #

Over KPN

KPN is de toonaangevende telecommunicatie- en ICT-leverancier in Nederland. Het bedrijf biedt vaste en draadloze telefonie, internet en tv aan bedrijven en particulieren. De dochteronderneming Getronics biedt wereldwijd ICT-diensten en is in de Benelux marktleider met complete oplossingen voor infrastructuur- en netwerkdienstverlening. KPN hanteert in Duitsland en België een multibrand-stategie op het gebied van mobiele telefonie met respectievelijk E-Plus en Base. KPN biedt verder wholesale netwerkdiensten aan derden en exploiteert een efficiënt IP-netwerk met een wereldwijde dekking via iBasis.

Op 30 juni 2008 telde KPN circa 35 miljoen klanten (28,7 klanten voor draadloze diensten, 4,2 miljoen voor vaste diensten, 2,5 miljoen voor breedbandinternet en 0,6 miljoen voor televisie). Het bedrijf heeft ruim 25.000 fte's en realiseerde in de eerste helft van 2008 een omzet van 7,2 miljard euro. KPN is genoteerd aan de Amsterdam Stock Exchange.

Over Alcatel-Lucent
Alcatel-Lucent (Euronext Paris en NYSE: ALU) levert oplossingen die serviceproviders, ondernemingen en overheden wereldwijd in staat stellen om spraak-, data- en videocommunicatiediensten aan eindgebruikers aan te bieden. Als een leider op het vlak van vaste, mobiele en geconvergeerde breedbandnetwerken, IP-technologieën, applicaties en services biedt Alcatel-Lucent end-to-end oplossingen die fascinerende communicatiediensten voor de mensen thuis, op het werk en onderweg mogelijk maken. Met activiteiten in meer dan 130 landen is Alcatel-Lucent een lokale partner met een wereldwijd bereik. Het bedrijf heeft het meest ervaren wereldwijde servicesteam in de sector en is een van de grootste research-, technologie- en innovatieorganisaties in de telecomsector. Alcatel-Lucent realiseerde in 2007 een gecombineerde pro-formaomzet van 17,8 miljard euro en het hoofdkantoor bevindt zich in Parijs. Voor meer informatie, zie www.alcatel-lucent.com.