Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/103078.pdf

L
Brussel, 29 september 2008
13478/08 (Presse 273)
P 125/08

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verkiezing van president Kgalema Motlanthe

De Europese Unie heeft de recente politieke ontwikkelingen in Zuid-Afrika nauwlettend gevolgd. De EU heeft met dat land immers een strategisch partnerschap ontwikkeld dat bijzonder gediversifieerd en succesvol is, blijkens de resultaten van de eerste top Zuid- Afrika/EU die op 25 juli jongstleden te Bordeaux heeft plaatsgevonden. De EU hoopt ten zeerste dat de nieuwe president van de Republiek Zuid-Afrika, de heer Kgalema Motlanthe, zal slagen in zijn opdracht.
De EU hecht eraan om hulde te brengen aan de kwaliteiten van staatshoofd Thabo Mbéki, wiens optreden de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse economie mogelijk heeft gemaakt, de stabiliteit van het land heeft gewaarborgd en de internationale uitstraling heeft versterkt. Zij erkent in dit verband zijn rol van inspirator en visionair van de "Afrikaanse renaissance". De EU is de heer Thabo Mbéki erkentelijk voor zijn persoonlijk, nietaflatend engagement voor de stabilisatie en de vrede in Afrika en voor het multilateralisme. 13478/08 (Presse 273) 2
L
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, en Servië, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.
*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 13478/08 (Presse 273) 1