Gemeente Soest

Koplopers voor een beter klimaat

Datum: 30/09/2008

Vier gemeenten in de provincie Utrecht willen hun organisatie de komende jaren klimaatneutraal maken. Dit zijn de gemeenten Amersfoort, Houten, Soest en Wijk bij Duurstede. Zij willen koploper zijn voor een beter milieu. Bovendien willen zij een voorbeeld stellen aan andere gemeenten, instellingen en bedrijven in de provincie om duurzaamheid te propageren. Om hun woorden kracht bij te zetten tekende de kopgroep van vier op 17 september jongstleden in het Provinciehuis in Utrecht een intentieverklaring.

Amersfoort, Houten, Soest en Wijk bij Duurstede hebben ambitie als het gaat om het terugdringen van broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor CO2 uitstoot en daarmee voor de opwarming van de aarde. De vier koplopers worden ondersteund door de provincie Utrecht en enkele klimaatambassadeurs.

Koplopers voor een beter klimaat

Provincie Utrecht heeft vorig jaar zomer gekozen voor klimaatneutraal en 100% duurzaam inkopen in 2010. De provincie daagt gemeenten, instellingen, bedrijven en ook scholen uit zich aan te sluiten bij de groep van koplopers. In 2010 moeten dat er tenminste honderd zijn.

Waarom wil Soest klimaatkoploper zijn?

Wethouder Bert Krijger: 'We gaan aan de slag met werksessies waarin concrete klimaatprojecten voor de komende vier jaar worden opgesteld. In het milieubeleidsplan van Soest komt meer aandacht voor klimaat en duurzaamheid. We willen als gemeente in 2011 een klimaatneutrale organisatie zijn. Soest kent een duizend bomen bos waarin kinderen duizend bomen planten. Deze aanplant staat symbool voor de CO2 uitstoot van de werkkilometers van ambtenaren'.

Diverse andere gemeenten zoals Utrecht en IJsselstein hebben aangegeven binnen afzienbare tijd koploper te worden.

.