Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Vogelaar opent Scholingswinkel in Delfshaven

30-09-2008

Minister Vogelaar opende maandag 29 september 2008 in de Rotterdamse wijk Delfshaven de Scholingswinkel aan de Nieuwe Binnenweg. Dat gebeurde tijdens het wijkbezoek aan Rotterdam West. De Scholingswinkel is een initiatief van het Albeda Collega om de - vaak - laagopgeleide ondernermers in de wijk te ondersteunen.

Bij de Scholingswinkel kunnen ondernemers uit de wijk terecht voor educatie en ondersteuning. Maar ook kunnen leerlingen van de school via de Scholingswinkel praktijkervaring opdoen en stageprojecten uitvoeren. Omdat het centrum laagdrempelig aanwezig is in het winkelgebied stappen ondernemers gemakkelijk binnen. De Scholingswinkel in Delfshaven is het tweede centrum. Het Albeda College opende in 2005 de eerste scholingswinkel op Boulevard Zuid.

'In Zuid zien we al dat er een goede wisselwerking ontstaat tussen de ondernemers en de leerlingen', aldus Frans Verbraak, manager handel en commercie van Albeda. In het eerste jaar hebben 80 ondernemers uit die wijk een opleiding gevolgd bij de Scholingswinkel. Het aantal stageplaatsen groeide daar de afgelopen jaren van 10 naar 110. 'Voor de leerlingen is dit ook een buitenkans. Ze kunnen voor het echie bezig. En als ze door de wijk lopen zien ze het resultaat van hun eigen werk. Dat stimuleert enorm.'

Bomvolle etalages
Stagiairs Peter den Boer en Jonah Koenes beamen dat. Zij hebben voor hun opleiding ondernemer/manager aan het Albeda College tien etalages van ondemers aan de Nieuwe Binnenweg onder handen genomen. De meeste winkeliers hadden hun etalage vol staan met zon beetje alles wat ze in de winkel verkopen. Wij hebben het overzichtelijker gemaakt. Ons project was tijdens het EK-voetbal en in de babywinkel hebben we alleen een paar oranje shirtjes in de etalege gezet. Die waren in mum van tijd uitverkocht.

Ondernemer Ed van der Touw van de Boeketterie heeft de stagiairs ook over de vloer gehad. Ik doe dit al jaren, maar zij keken met een hele andere blik naar mijn etalege. Dat is verfrissend. Wij willen altijd zo veel mogelijk laten zien. Zij gaven aan dat een beetje ruimte goed is. Dan presenteer je dat ene product beter.

Innovatiefestival
Het concept Scholingswinkel van het Albeda College heeft dit voorjaar de prijs gewonnen van het meest innovatieve praktijkvoorbeeld binnen de publieke sector tijdens het InAxis Innovatiefestifal 2008 in Utrecht. InAxis, dat verbonden is aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, stimuleert organisaties in het openbaar bestuur door te werken aan vernieuwing. Met de Scholingswinkel brengt het Albeda College één van zijn strategische speerpunten namelijk contextrijk leren in praktijk.