Culturele diversiteit nog geen thema in personeelsbeleid ziekenhuizen

30/09/2008 16:00

CAOP

Culturele diversiteit nog geen thema in personeelsbeleid van ziekenhuizen

Ziekenhuizen nog weinig bewust van meerwaarde allochtoon personeel

Amsterdam, 30-09-2008. Weinig ziekenhuizen kennen een formeel cultureel diversiteitsbeleid bij het aanstellen en vasthouden van personeel. Dit blijkt uit het rapport 'Culturele Diversiteit in Ziekenhuizen' van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) dat vandaag tijdens een bijeenkomst is gepresenteerd.

Onvoldoende zicht op bijdrage organisatiedoelstellingen

De StAZ liet het onderzoek uitvoeren door Abell & Erselina omdat de sociale partners het een belangrijk thema vinden, ondanks het feit dat de ziekenhuisbranche -ook de komende jaren- relatief weinig last heeft van de krapte op de arbeidsmarkt.

Voor ziekenhuizen wordt het steeds belangrijker de organisatie, diensten en producten af te stemmen op de wensen en behoeften van culturele diversiteit onder medewerkers en cliënt- of klantengroepen. Ziekenhuizen kunnen hiermee hun marktpositie behouden en versterken. Dat weinig ziekenhuizen nog een diversiteitsbeleid hebben, komt omdat de Raden van Bestuur onvoldoende zicht hebben op de bijdrage die dat beleid kan leveren aan de organisatiedoelstellingen.

Aandacht voor het onderwerp

De StAZ is zich bewust van het toenemende belang van diversiteit in de ziekenhuisbranche. Het ontbreken van aansprekende praktijkvoorbeelden en resultaten binnen de sector houden deze situatie in stand. Met het organiseren van het symposium 'Culturele diversiteit in ziekenhuizen', wil de StAZ deze situatie doorbreken door het onderwerp onder de aandacht te brengen van de ziekenhuizen.

De StAZ

De StAZ is de organisatie van sociale partners in de branche Ziekenhuizen. Zij streeft naar een aantrekkelijke ziekenhuisbranche met wendbare en weerbare medewerkers en organisaties. Ziekenhuizen worden hierbij ondersteund en gestimuleerd met vernieuwende activiteiten op het gebied van arbeidsmarktbeleid.