Gemeente Castricum

Eerste fase ontwikkelingsvisie Geesterduin afgerond met oplevering twee rotondes

Op vrijdag 3 oktober wordt gevierd dat de twee nieuwe rotondes aan de C.F. Smeetslaan en het vernieuwde aansluitende wegdeel van de Soomerwegh klaar zijn. Wethouder John Hommes en gedeputeerde Mooij verrichten gezamenlijk de officiële openingshandeling. Dat gebeurt in het oude gemeentehuis vanaf 15:00 uur. Omwonenden, vertegenwoordigers van de pers en andere belangstellenden zijn bij de opening welkom.

Op 29 oktober vorig jaar startten de werkzaamheden aan beide wegen. Allereerst werden de kruispunten van de C.F. Smeetslaan met respectievelijk de Soomerwegh en de Dorpsstraat heringericht. Twee rotondes hebben de verkeersregeling door middel van verkeerslichten overbodig gemaakt. Zij zullen de doorstroming van het verkeer ten goede komen.

Vervolgens ging de Soomerwegh vanaf de rotonde bij de Oranjelaan tot aan de C.F. Smeetslaan op de schop. Daar werd ook een deel van de riolering vervangen en verlegd en werden diverse ondergrondse kabel- en leidingvoorzieningen verplaatst. Dat was nodig in verband met de toekomstige verbouwing van het gemeentehuis.

De oplevering van de herinrichting liep enige vertraging op doordat de volgorde van werken deels bepaald werd door onzekerheden. Zo kwam pas in april zekerheid over de toekomstige aanleg van een parkeerkelder onder het gemeentehuis en is het beeldkwaliteitsplan Geesterduin kort geleden aangenomen door raad.

Nu de wegen opnieuw zijn ingericht, kan een tweede bouwplan van de Ontwikkelingsvisie van start gaan: de ver-/nieuwbouw van het gemeentehuis. Op de huidige locatie wordt uitgebouwd en wordt het bestaande pand intern grondig verbouwd. Eind 2010 moeten alle ambtenaren van de gemeente dan verhuizen van hun huidige werklocatie in Limmen respectievelijk Bakkum (Dijk en Duin) naar het vernieuwde gemeentehuis. Ook alle publieksdiensten komen dan op één plaats bij elkaar in een ruime en overzichtelijke hal.

Beide bouwplannen vormen onderdeel van de Ontwikkelingsvisie Geesterduin, een uitgebreid plan voor het gehele gebied rondom winkelcentrum Geesterduin. Binnenkort is via een aparte website de voortgang van dit project nauwkeurig te volgen.