Universiteit Twente

Geluid traceren voor een stillere tandenborstel

Nieuwe geluidsintensiteitmicrofoon traceert tot op de micrometer

Nauwkeurig bepalen hoeveel geluid uit welke richting komt en dat met een apparaatje ter grootte van een chip: het is nu mogelijk. Promovendus Doekle Yntema van de Universiteit Twente integreerde vier deeltjessnelheidsensoren en een geluiddrukmicrofoon op een chip van 1,3 x 2 x 15 millimeter. Zijn chip kan precies in kaart brengen welke onderdelen van een klein apparaat geluid produceren. Yntema promoveert op 3 oktober aan de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

Geluid bestaat uit twee hoofdbestanddelen: de deeltjessnelheid en de geluidsdruk. De deeltjessnelheid is de snelheid waarmee luchtdeeltjes trillen en de geluiddruk is een maat voor de hoeveelheid trillende deeltjes. Samen geven ze de geluidsintensiteit: hoeveel geluid komt er uit een specifieke richting?

Eerder was het alleen mogelijk om de geluidsintensiteit indirect te bepalen, met behulp van twee drukmicrofoons. Dit lijkt op de manier waarop mensen de richting van geluid waarnemen: een geluid bereikt het oor aan de kant van de geluidsbron een fractie eerder dan het andere oor. Op basis van dit tijdsverschil bepalen we de richting van een geluid. Deze methode is echter niet zo nauwkeurig en is ongeschikt om de richting van geluid met een lage frequentie te bepalen. De ontwikkeling van de Microflown in 1994 aan de Universiteit Twente was daarom een doorbraak in de akoestiekwereld. Deze deeltjessnelheidmicrofoon meet namelijk rechtstreeks de deeltjessnelheid. Als je drie van deze apparaten combineert kunnen ze nauwkeurig bepalen waar de bron van een geluid zich bevindt. Yntema ontwikkelde de Microflown door en maakte een versie die vele malen kleiner is.

Gering formaat

De 3D Microflown is ongeveer 7 x 7 x 150 millimeter groot. Ondanks het geringe formaat kan de grootte van dit apparaat een beperkende factor zijn. Bijvoorbeeld bij kleine geluidsbronnen. Yntema heeft het daarom sterk verkleind en verwerkt in een chip van slechts 1,3 x 2 x 15 mm.

Het grote voordeel van de chip is dat je er het akoestische veld nabij een (kleine) geluidsbron mee kan meten. Je kunt er bijvoorbeeld een driedimensionaal geluidsprofiel van een elektrische tandenborstel of een scheerapparaat mee maken dat precies laat zien welke onderdelen van het apparaat geluid produceren.

Deze geluidsintensiteitmicrofoon van 1,3 x 2 x 15 millimeter kan nauwkeurig bepalen hoeveel geluid uit welke richting komt.

Noot voor de pers

Doekle Yntema (1976, Leeuwarden) studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente. Hij deed zijn promotieonderzoek in de vakgroep Transducers Science and Technology (TST) en het onderzoeksinstituut Mesa+ onder leiding van prof. dr. Miko Elwenspoek. Het proefschrift, of een samenvatting ervan, is digitaal beschikbaar.

Contactpersoon voor de pers: Joost Bruysters, tel (053) 4892773 of Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244.

Top
Laatst gewijzigd op 01-10-2008 16:53:29 door Webmaster