Gemeente Aalten


Vorderingen vereenvoudigen regelgeving

De gemeente Aalten heeft een aantal jaren geleden het initiatief genomen om de eigen regelgeving te vereenvoudigen en waar mogelijk af te schaffen. Hierdoor moeten de administratieve lasten voor inwoners, het bedrijfsleven en de overheid afnemen. In een tussentijdse rapportage heeft de gemeente de vorderingen van dit dereguleringsproces in kaart gebracht.

Top 15 samengesteld

Allereerst is gestart met het vastleggen van Quick-wins. Hiermee werden, vooruitlopend op het dereguleringsproces, diverse regelgevingen vereenvoudigd. Inmiddels zijn er meer ontwikkelingen die merkbaar zijn voor inwoners en bedrijven. Hiervoor is kortweg een top 15 samengesteld van vergunningen en besluiten, die merkbaar zijn vereenvoudigd. Onder meer zijn de belastingaanslagen en de toeristenbelasting gedigitaliseerd. Kwijtscheldingen van belastingen worden automatisch verleend. Lichte bouwvergunningen zijn welstandsvrij geworden. Voor wat betreft de kapvergunning van bomen is er een lijst aangelegd waarop de vergunningsvrije bomen staan vermeld. Daarnaast is het mogelijk een uitreksel uit het bevolkingsregister digitaal aan te vragen.

Overheid steunt deregulering

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil stimuleren dat gemeenten hun regelgeving toetsen en daar waar mogelijk vereenvoudigen of verminderen. Zij bekostigt grotendeels de onderzoeken die door Atos Consulting worden uitgevoerd. Dit bureau helpt de gemeente Aalten om de bureaucratie te verminderen.

Aanbevelingen Atos Consulting

Er is door Atos Consulting een rapport Administratieve Lastenverlichting opgesteld. Hiervoor is onder meer in een burgerpanel en een ondernemerspanel besproken hoe de administratieve lastenverlichting kan worden doorgevoerd. Belangrijke conclusies zijn dat er op het gebied van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vergunningen zijn afgeschaft of vereenvoudigd en dat soms volstaan kan worden met een melding. Onder meer is er voor festiviteiten met minder dan 200 personen geen evenementenvergunning meer nodig. Deze deregulering is gebaseerd op vertrouwen tussen partijen dat belangen ook zonder regels worden nageleefd.

Snoeiplan deregulering

Daarnaast heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de handreiking snoeiplan beschikbaar gesteld om de gemeentelijke regels eens kritisch onder de loep te nemen en gemeenten te helpen bij deregulering. Diverse afdelingen brengen nu in beeld welke gevolgen dit heeft voor de verordeningen van de gemeente Aalten.