VVD


3-10-2008

Roaming regels aangescherpt

De hoge kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland is consumenten volgens Toine Manders al jarenlang een doorn in het oog. Vorig jaar werden de tarieven voor het bellen in het buitenland al aan banden gelegd.

Op de vooravond van de stemming in het Europees Parlement over nieuwe wetgeving voor de telecomsector maakte de Europese Commissie bekend met voorstellen te komen om naast de tarieven voor het bellen in het buitenland nu ook de kosten voor sms en data diensten in Europa te maximeren.

Vorig jaar heeft de industrie een waarschuwing gekregen met de invoering van de maximumtarieven voor het bellen. Helaas hebben ze de boodschap niet begrepen en moet Europa dus ook de tarieven in het buitenland voor sms en data diensten reguleren. Steeds meer consumenten beschikken over een mobiele telefoon waarmee ze op internet kunnen. Gebruik in het buitenland leidt tot een torenhoge rekening. Daarnaast zijn de kosten voor sms'en in het buitenland nog altijd onverklaarbaar hoog en laten sommige bedrijven consumenten nog altijd per minuut in plaats van per seconde betalen.

Als liberaal ben ik voor marktwerking maar als die faalt moet de overheid aansturen.