Openbaar Ministerie


* >Ruim EUR 2 mln. crimineel vermogen ontnomen

Ruim EUR 2 mln. crimineel vermogen ontnomen

3 oktober 2008 - Ressortsparket Leeuwarden

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft op 15 april 2008 bepaald dat een ondernemer uit Limburg een bedrag van EUR 1.175.003,66 wegens wederrechtelijk verkregen voordeel dient te betalen aan de Staat.

De ondernemer heeft dit voordeel behaald door het zogenaamde omkatten van eiproducten. Via Hongarije verkocht hij eiproducten die nìet voor menselijke consumptie mogen worden gebruikt, als eiproducten, die wèl door mensen gegeten mogen worden. Het totale behaalde voordeel werd door het Hof op een bedrag van net boven EUR 1,3 miljoen vastgesteld, maar het Hof heeft bepaald dat gelet op het feit dat deze economische misdrijven zich geruime tijd geleden hebben afgespeeld de ondernemer niet het hele bedrag maar 90% daarvan aan de Staat dient te betalen.

Het Gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, heeft op 16 april 2008 een Bulgaarse mensenhandelaar veroordeeld tot betaling van een bedrag van EUR 857.176 aan de Staat.

De Bulgaar heeft uit Bulgarije afkomstige vrouwen naar Nederland gehaald en deze vrouwen in diverse plaatsen in Nederland in de prostitutie laten werken. Voor hun komst naar Nederland had de Bulgaar de vrouwen voorgespiegeld dat de verdiensten uit prostitutie zouden worden gedeeld. In werkelijkheid moesten de vrouwen al het verdiende geld aan de veroordeelde mensenhandelaar afstaan. Eerder had de strafrechter de Bulgaar al veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. In die procedure was de Bulgaar ook veroordeeld om aan enkele van de geëxploiteerde vrouwen een schadevergoeding te betalen. Nu heeft de rechter bepaald dat hij bovendien de winsten die hij heeft behaald met het uitbuiten van de vrouwen als wederrechtelijk voordeel moet afdragen aan de Staat.

(24-6-2008)