GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil einde aan kipcommercial met Europees geld

Brussel, 3 oktober 2008 Volgende week stemmen de financiële specialisten van het Europees Parlement over het voorstel van GroenLinks-europarlementariQr Kathalijne Buitenweg om geen publiek geld meer te gebruiken voor de promotie van vleesconsumptie. Aanleiding is de reclamespot die momenteel in Nederland op te zien en te horen is die mensen moeten stimuleren vooral meer kip te eten.

De kipcommercial wordt deels gefinancierd met Europees geld. De Nederlandse pluimveesector kreeg 3 miljoen euro voor reclamedoeleinden. Het gebeurt vaker dat de Europese Commissie subsidies verstrekt om de consumptie van vlees te promoten. Volgens Buitenweg is dat niet van deze tijd.

Ik heb veel e-mails gekregen van mensen die zich afvroegen hoe het mogelijk is dat de EU die kipcommercial Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Kip! financiert. Sommigen vroegen me wat ik eraan ging doen, anderen waren ronduit boos. Eerlijk gezegd deel ik de frustratie volledig. Het is niet uit te leggen. Ik hoop dan ook dat mijn collega s volgende week instemmen met mijn voorstel. Dat is in het belang van mens, milieu en de geloofwaardigheid van het Europese milieubeleid , zegt Buitenweg.

GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie consumenten aanmoedigt nog meer vlees te gaan eten. Zo zou het geld beter gebruikt kunnen worden voor voorlichtingscampagnes over de negatieve gevolgen door vleesconsumptie. Maar ook voor het verbeteren van dierenwelzijn in de landbouw.

Bovendien is Europese financiering van de vleesconsumptie ook niet goed voor de geloofwaardigheid van Europa: Aan de ene kant zoeken politici, bedrijven en NGO s naar mogelijkheden om de milieudruk van de landbouw en industrie sterk te verminderen. Tegelijkertijd pompt de Commissie geld in het stimuleren van extreem milieubelastende consumptie , zegt Buitenweg.

Vleesconsumptie leidt niet alleen tot miljarden dieren in de bio-industrie, maar ook tot grote sociale- en milieuproblemen. De veeteelt is verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de klimaatverandering en de productie van een kilo biefstuk kost zestienduizend liter water. Voor een kilo vlees is bovendien tot wel zeven kilo graan nodig. Door de hoge vleesconsumptie in westerse landen nemen de voedseltekorten in ontwikkelingslanden toe.

Kathalijne Buitenweg is rapporteur voor de milieucommissie over de herziening van het Europese landbouwbeleid en adviseert de begrotingscommissie in het Europarlement. Ze maakt zich sterk voor een verbetering van milieuprestaties en dierenwelzijn in de Europese landbouwsector.


-------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa