Werkgeversvereniging AWVN

ING winnaar AWVN-Innovatietrofee derde kwartaal

Datum: 03 oktober 2008

Financiële instelling ING is de winnaar van de AWVN-Innovatietrofee voor het derde kwartaal van 2008. ING kreeg de prijs voor haar toonzettende CAO-afspraken, gericht op ondersteuning van de organisatieontwikkeling én de persoonlijke groei van de 29.000 medewerkers. ING heeft steeds zowel vakorganisaties als ondernemingsraad nauw betrokken bij de vormgeving van de afspraken. Die samenwerking heeft geleid tot een hoge mate van openheid en vertrouwen tussen partijen.

Thema's die AWVN voor 2009 belangrijk acht, sporen goed met de afspraken in de ING-CAO van 2008. ING zet bijvoorbeeld al jaren sterk in op inzetbaarheid en heeft nu vastgelegd dat medewerkers ook zelf aan hun inzetbaarheid kunnen werken. Zij krijgen daartoe de beschikking over een employabilitybudget en ondersteuning bij de besteding van dat budget. ING heeft daarnaast concrete afspraken gemaakt over levensfasebewust beleid en flexibiliteit. Leeftijdsdagen en de seniorenregeling zijn daartoe geruild voor extra vakantiedagen, onder voorwaarde dat medewerkers zelf tijd leveren voor hun eigen scholing. Er wordt veel aandacht besteed aan een sociaal klimaat waarin werknemers langer fit en vitaal blijven, onder meer door versoepeling van werktijden. Werknemers krijgen meer ruimte om hun werkrooster zelf te vullen.
Ook het vernieuwende beloningssysteem, dat concurrerender en resultaatgerichter werken stimuleert, heeft ING in nauwe samenwerking met ondernemingraad en vakbonden ingevoerd. Juist deze samenwerking heeft geleid tot de toonzettende CAO-afspraken.

De AWVN-Innovatietrofee is een jaarlijkse prijs voor het bedrijf dat in dat jaar het meest inspirerende voorbeeld biedt van sociale innovatie. De winnaar van de jaarprijs wordt gekozen uit de vier winnaars van een kwartaalprijs. Instelling van de prijs vloeit voort uit het AWVN-concept Slimmer werken - ofwel sociale innovatie. Organisaties die gericht aandacht besteden aan slimmer werken kunnen volgens AWVN in belangrijke mate hun arbeidsproductiviteit verbeteren. Dat leidt op zijn beurt tot een grotere concurrentiekracht van het bedrijf, betere bedrijfsresultaten en meer loonruimte.

Jaarwinnaars van de AWVN-Innovatietrofee zijn vezelproducent Teijin Aramid (2005), cateraar Albron (2006) en de Nederlandse Spoorwegen (2007).

---