Gemeente Wassenaar

Standplaatsvergunningen voor instellingen met een maatschappelijk doel voortaan voor 5 jaar verleend.
Ondermeer politieke partijen nemen regelmatig in de Langstraat een standplaats in voor het geven van informatie over hun instelling. Zij plaatsen dan een kraam of een tafel.
Op dit moment zijn er 5 van dergelijke plaatsen in genoemde straat die voor 1 dag (soms 2 dagen) beschikbaar zijn. Daarnaast is er één plaats op de Luifelbaan en één plaats op het Stadhoudersplein. Voor het innemen van deze plaatsen wordt dan op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening elke keer een vergunning verleend.
Om deze procedure te vergemakkelijken en voor de aanvrager goedkoper te maken is ervoor gekozen aan alle instellingen (dus ook niet-Wassenaarse) met een maatschappelijk doel (voorbeelden : politieke partijen, Rode Kruis, sportverenigingen) een vergunning te verlenen voor 5 jaar. De bedoeling is dat voor de vergunning één keer legeskosten ad 16,95 betaald wordt en dat de vergunninghouder elke keer de datum en de lokatie waar(op) ze willen staan tenminste 2 weken van te voren meldt. De volgende instellingen, die bij de gemeente regelmatig een vergunning aanvragen, krijgen automatisch een vergunning toegestuurd :
Alle politieke partijen : CDA, VVD, D66, WWW, PVDA Rode Kruis
Rotary
Indien u van mening bent dat u tot één van de overige maatschappelijke instellingen behoort kunt u een vergunning aanvragen bij de gemeente Wassenaar, afdeling Primair Proces (t.a.v. mevrouw M. van den Tol).

BEOOGD EFFECT
Deregulering door middel van het verlenen van een éénmalige vergunning voor een periode van 5 jaar (onder betaling van de legeskosten),
ARGUMENTEN
Klantvriendelijker ten opzichte van deze instellingen en het is voor hen financieel voordeliger.
De vergunningen voor een standplaats voor de commerciële ambulante handelaren worden ook voor 5 jaar afgegeven.

KANTTEKENINGEN
Dit geldt voorlopig alleen voor maatschappelijke instellingen (politieke partijen, verenigingen, collecterende instellingen etc.). Indien deze werkwijze aanslaat kan deze procedure wellicht ook voor andere instellingen of APV zaken worden afgesproken (evenementen bijv.).
De nieuwe werkwijze vergt van de instellingen enige discipline. Zij moeten op tijd de datum en lokatie doorgeven waar zij wensen te staan. Dit wordt dan weer doorgegeven aan de Politie, Brandweer en afdeling toezicht en handhaving, zodat men van de aanwezigheid op de hoogte is.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl