Waterschap Groot Salland

Natuurvriendelijke oever Staphorst en uittreeplaatsen Dedemsvaart

Laatste wijziging: 3 oktober 2008

De Dienst Landelijk gebied realiseert in opdracht van de landinrichtingscommissie Rouveen de inrichting van een natuurvriendelijke zone langs de Stadswijk in het buitengebied van de gemeente Staphorst en de aanleg van fauna uittrede plaatsen langs de Dedemsvaart.

Stadswijk

Langs deze watergang wordt ter hoogte van Dekkersland over een lengte van ca.1600 meter een 10 meter brede strook heringericht. In nauw overleg met het waterschap Groot Salland is een inrichtingsplan opgesteld dat voorziet in aanleg van natuurvriendelijk oevers en waterberging . De Stadswijk vormt een verbinding tussen het gebied " Olde Maten" en de Oeverlanden en verder naar de Wieden. De verwachting is dat aannemer Krinkels het werk medio november kan afronden. Na uitvoering wordt het beheer van de strook overgedragen aan het waterschap.

Fauna uittrede plaatsen

Een ander onderdeel uit het plan dat de aannemer nog realiseert is de aanleg van negen fauna uittrede plaatsen in de Dedemsvaart tussen Hasselt en Nieuwleusen. De Dedemsvaart vormt een barrière voor overzwemmende dieren vanwege de hoge betonnen oevers die in de jaren '60 zijn aangebracht. Door de uittrede plaatsen kunnen dieren, met name reeën, gemakkelijker de oever weer opklimmen. Bijzonder hierbij is dat hiervoor delen van de oude houten damwand uit het Meppelerdiep worden gebruikt.Een mooi voorbeeld van hergebruik van oude materialen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl