Gemeente Lelystad

Beloning deelnemers aan leefsituatieonderzoek

Burgemeester Horselenberg heeft twee cheques ter waarde van 250,- uitgereikt aan mevrouw M. Engel - van der Gronden en de heer L.J. Laffra. Daaruit spreekt de waardering van het college voor hun deelname aan het Leefsituatieonderzoek Lelystad 2008.

Dank

Twintig andere deelnemers aan het onderzoek krijgen een cadeaubon van 25,- thuisgestuurd. Door cadeaubonnen te verloten wil de gemeente Lelystad inwoners bedanken voor de tijd en moeite die zij in het beantwoorden van vragenformulieren steken. Tegelijk hoopt de gemeente daarmee de deelname aan haar onderzoeken te bevorderen en aantrekkelijker te maken.

Peiling

Met het leefsituatieonderzoek peilt de gemeente het sociale klimaat en de tevredenheid van bewoners over hun persoonlijke omstandigheden. Het onderzoek is nu voor de derde keer gehouden. De uitkomsten worden verwerkt in een graadmeter: de leefsituatie-index. Een deel van de vragen in het onderzoek zijn overgenomen uit de vragenlijst die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) hanteert. Dit maakt het mogelijk om resultaten van Lelystad op verantwoorde wijze te vergelijken met landelijke trends.

De leefsituatie-index geeft in één cijfer de doorsnee leefsituatie van de bevolking. De afzonderlijke scores op de onderdelen wonen, gezondheid, sociale participatie, vrijetijdsactiviteiten, sport, mobiliteit, consumptiegoederen en vakantie vormen samen de leefsituatie-index.

Volgen en ontdekken van trends

Het onderzoek wordt elke twee jaar in Lelystad uitgevoerd. Zo kan het gemeentebestuur volgen hoe het door de jaren met Lelystad en de Lelystedelingen is gegaan. Uit de eerste twee peilingen is gebleken dat er tussen 2004 en 2006 een verbetering is van 2 % van de gemiddelde leefsituatie. Afgezet tegen de landelijke score is de leefsituatie van de inwoners van Lelystad drie punten beter dan het gemiddelde van de rest van Nederland. Het onderzoek van dit jaar moet uitwijzen of Lelystad die trend kan vasthouden of mogelijk zelfs verbeteren. Daarmee is dit onderzoek een mooi ijkpunt en heeft het een spiegelfunctie voor het opstellen en uitvoeren van het marketingplan van Lelystad.

Respons

Goede cijfers krijg je alleen als er voldoende respons is. Aan het leefsituatieonderzoek 2008 hebben 1.370 leden van het LelyStadsPanel meegedaan. Daarnaast hebben ruim duizend, willekeurige geselecteerde, Lelystedelingen van 18 jaar en ouder meegewerkt. De resultaten worden de komende maanden verwerkt door Team Onderzoek en Statistiek van de gemeente.

---