Gemeente Zaanstad

03-10-2008

Verkeer en VervoerPlan aangepast na inspraak

Het Zaans Verkeer- en Vervoerplan (ZVVP) is op een aantal punten aangepast na de inspraakprocedure. Het plan wordt eind 2008 door de gemeenteraad behandeld. Na vaststelling wordt het ZVVP uitgewerkt in concrete en uitvoerbare projecten. Doel van het ZVVP is niet alleen een goede bereikbaarheid van Zaanstad, maar ook het vervoer zo in te richten dat het milieu zoveel mogelijk ontzien wordt en economische ontwikkeling mogelijk blijft.

Het ZVVP heeft de titel "Verkeer in een goed milieu!" meegekregen en is op 27 mei gepresenteerd aan verschillende belangstellenden. Tijdens de inspraakprocedure zijn dertig reacties binnengekomen van verschillende partijen, zoals bewoners, belangenorganisaties en regionale samenwerkingspartners. Het plan is op basis van deze reacties en nieuwe inzichten aangepast. Een voorbeeld van een verandering is het opnemen van een hoogwaardige busverbinding tussen Zaanstad en Amsterdam. Deze nieuwe verbinding bestaat uit aparte busbanen waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe en comfortabele bussen. Op termijn zou de busverbinding aangepast kunnen worden tot een metrolijn (de aftakking van de Noord/Zuidlijn vanuit Amsterdam naar Zaanstad).

Enkele andere onderdelen die aangepast zijn in het plan "Verkeer in een goed milieu!":

- Aandacht voor het programma Vaart in de Zaan door de vergroting van de Wilhelminasluis in het ZVVP op te nemen, waarmee de Zaan beter bereikbaar is voor grotere binnenvaartschepen;

- Extra aandacht voor parkeervoorzieningen op de stations Krommenie/Assendelft, Koog Zaandijk en Kogerveld. Met daarin niet alleen aandacht voor voldoende capaciteit van de parkeerterreinen, maar ook een kwaliteitsverbetering.

- Het opnemen van de wens voor meer nachtelijk openbaar vervoer in Zaanstad (bus en trein)

In het ZVVP staan de uitgangspunten van het college om de oplossingen voor verkeersvraagstukken te combineren met het dichterbij brengen van een schoner milieu. Deze uitgangspunten worden na vaststelling door de gemeenteraad uitgewerkt in concrete maatregelen. Dat kan bijvoorbeeld door het verkeersluw maken van een gebied of het uitbreiden van de fietsenstallingen bij stations. Daarnaast behandelt het ZVVP ook nieuwe uitdaging in het omliggende gebied van Zaanstad, zoals de aansluiting van de A8 en A9 en de aanleg van een tweede Coentunnel.

Het aangepaste "Verkeer in een goed milieu!" is te lezen op de website van de gemeente, www.zaanstad.nl onder Zaans Verkeer en Vervoer Plan. Er is ook een samenvatting beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen, met Elly Klut, Afdeling Communicatie,
075 - 655 2414, 06 - 1502 8930 of per e-mail e.klut@zaanstad.nl.