Stadsdeel Amsterdam-Noord

Dagelijks bestuur vraagt om meer veren

Sterk groeiend aantal reizigers maakt extra inzet nodig

Het veervervoer tussen de beide IJ-oevers moet snel verbeterd worden. Dat is de strekking van een brief die het dagelijks bestuur vandaag, 3 oktober 2008 zond, naar wethouder Verkeer en Vervoer, Herrema. Het gaat dan om de inzet van extra veren op de bestaande routes en het instellen van nieuwe verbindingen.

Bij het aantreden van het nieuwe college en dagelijks bestuur in 2006 hebben stad en stadsdeel zich uitgesproken voor structurele verbetering van de verbindingen tussen de oevers. Momenteel vindt onderzoek plaats maar op korte termijn leidt dit nog niet tot een verbeterd verenaanbod. En dat blijkt hard nodig, volgens Harm-Jan van Schaik, verantwoordelijk portefeuillehouder van het stadsdeel. "Het gebruik van de veren vertoont een sterke groei. Het Buiksloterwegveer is vaak overvol en ook het aantal reizigers op het NDSM veer neemt iedere maand toe. Ik zie de veren als "varende bruggen" die een onmisbare schakel vormen in het stedelijke fietsnetwerk. Als deze bruggen uitnodigen tot nog beter gebruik, wordt daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan het stedelijke actieplan luchtkwaliteit, Voorrang voor een gezonde stad".

Het dagelijks bestuur vraagt Herrema op drukke momenten de diensregeling van het Buiksloterwegveer los te laten en te varen volgens het principe "vol is weg". De frequentie van het NDSM-veer moet daarnaast omhoog.
In het Programma-akkoord heeft B&W zich uitgesproken voor de komst van vaste verbindingen tussen de Noordelijke en Zuidelijke IJ-oevers. Het dagelijks bestuur dringt er bij Herrema op aan, in de tussentijd een veerverbinding tussen het Java-eiland en het oostelijk deel van de noordelijke IJ-oevers in te stellen.
Dit veer kan een rol spelen in het woon-werkverkeer, maar maakt ook culturele bestemmingen, horeca en groengebieden in Amsterdam-Noord bereikbaar voor bewoners van stadsdeel Zeeburg en verder.

Het bestuur wil gauw om tafel met Herrema om de extra inzet van veren te bespreken. Ook in de Gemeenteraad is de verbetering van het verenaanbod onderwerp van gesprek.