Ministerraad


Aansprakelijkheidslimiet personenvervoer omhoog

Persbericht | 03-10-2008

De aansprakelijkheidslimiet voor het binnenlands personenvervoer gaat omhoog. De ministerraad heeft ingestemd met een daartoe strekkend besluit van minister Hirsch Ballin van Justitie, mede namens minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat.

De aansprakelijkheidslimiet voor het binnenlands personenvervoer is het maximale bedrag waarvoor vervoerders aansprakelijk kunnen worden gesteld bij dood of letsel van reizigers. Het gaat hier om contractueel personenvervoer. De limiet is sinds 1988 niet meer aangepast aan de inflatie. Verder heeft de Nederlandse rechter een aantal keren geoordeeld dat het bedrag van 137.000 euro niet langer redelijk is. Bovendien staan de limieten voor personenschade internationaal onder toenemende druk.

De verhoging beperkt zich voorlopig tot het vervoer per spoor en vervoer over de weg. In deze vervoerstakken hebben zich internationale ontwikkelingen voorgedaan die in Nederland rechtstreeks van invloed zijn. De aansprakelijkheidslimiet voor het wegvervoer alsmede voor vervoer over locaalspoorwegen, stadsspoorwegen of tramwegen (lightrail, metro en tram) gaat naar 1.000.000 euro per reiziger. Wel is de aansprakelijkheid beperkt tot een bepaald bedrag per gebeurtenis. Voor het vervoer over het hoofdspoor (trein) wordt de limiet verhoogd naar het door een Europese verordening voorgeschreven bedrag van 175.000 rekeneenheden, op dit moment ongeveer 190.000 euro. Een rekeneenheid is een bijzonder trekkingsrecht van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). De koers daarvan is dagelijks te vinden in onder andere het Financieele Dagblad.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.