Gemeente Hoorn


Jan van der Heijden koninklijk onderscheiden

3 oktober 2008 - Tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de uitreiking van de Europa Nostra Award 2008 aan Stichting Stadsherstel op 3 oktober heeft burgemeester Onno van Veldhuizen Jan van der Heijden een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Jan van der Heijden is werkzaam bij het Projectbureau van de gemeente Hoorn.

Jan van der Heijden is met zijn bouwkundige achtergrond en deskundigheid over een lange reeks van jaren tot op de dag van vandaag maatschappelijk zeer actief. Zijn naam is nauw verbonden met de volkshuisvesting en met het in stand houden en rehabiliteren van cultureel erfgoed. Zijn inspanningen hebben voor de samenleving een bijzondere waarde, zeker ook gezien de aard, de duur, de uitstraling en de betekenis van zijn activiteiten. De gemeente Hoorn ontvangt jaarlijks bijna twee miljoen bezoekers die haar culturele erfgoed komen bewonderen.

Bij de gemeente Jan van der Heijden begon zijn loopbaan in 1975 bij de gemeente Hoorn bij de afdeling Rehabilitatie, later Bureau Monumentenzorg en Volkshuisvesting. Halverwege de jaren negentig ging hij werken bij het Bureau Volkshuisvesting van de afdeling Bouwen, Wonen en Milieu. Van 1996 tot 2007 was hij tevens ambtelijk secretaris van de Adviesgroep Volkshuisvesting, na de invoering van het duale stelsel omgevormd tot adviescommissie van het college. Hij was betrokken bij de totstandkoming van de adviesgroep en van 1996 tot en met 2007 ambtelijk secretaris. Ook hield hij zich nadrukkelijk bezig met de omzetting van de adviesgroep naar collegecommissie. Sinds 2006 is hij werkzaam bij het Projectbureau van de gemeente Hoorn.

Bij Stichting Stadsherstel Hoorn Jan van der Heijden is sinds 1986 secretaris van Stichting Stadsherstel Hoorn. De stichting heeft als doel het verwerven, restaureren, rehabiliteren, reconstrueren, beheren en herbestemmen van monumenten en beeldbepalende panden en het bevorderen van de monumentenzorg in Hoorn in het algemeen. Ze heeft in de loop der jaren zon honderd woningen een nieuw leven geschonken. Bijzondere voorbeelden van gerestaureerde objecten, waarbij Jan van der Heijden een belangrijke rol heeft gespeeld, zijn de monumentale stolpboerderij De Barmhartige Samaritaan aan de Westerblokker en de restauratie en herbestemming van de Ridderikhofpanden aan de Roode Steen/Grote Oost. Van der Heijden wordt door zijn medebestuursleden gezien als het cement, bindend element binnen de stichting zelf een als tussen de stichting en betrokken organisaties daarbuiten.

Bij Publicatiestichting Bas Baltus Sinds 1996 werken de gemeente Hoorn, de Stichting Stadsherstel Hoorn en de Vereniging Oud Hoorn samen in de Publicatiestichting Bas Baltus. Deze geeft publicaties op bouwhistorisch terrein uit. Bij de totstandkoming van praktisch al de 26 nu uitgebrachte boeken is Van der Heijden actief betrokken geweest. Van het begin af is hij namens Stichting Stadsherstel Hoorn bestuurslid van Stichting Bas Baltus.

Bij de Kerkmeijer-de Regt Stichting Vanaf 1983 zet de Kerkmeijer-de Regt Stichting zich in voor relatief kleine restauraties van West-Friese monumenten. Ze heeft de afgelopen 25 jaar regelmatig gebruik gemaakt van de grote betrokkenheid en deskundigheid van Jan van der Heijden. Zo heeft hij geadviseerd bij het terugbrengen van de tegeltableaus in de oudste woningwetwoningen in de Venenlaan-hofjes en de restauraties van de regentenkamers van het St. Jozefhuis aan het Achterom. Momenteel adviseert hij de stichting ook bij de restauratie van Koepoortsweg 73 tot woonzorghotel van Wilgaerden Woonzorgcentrum.

Bij Vereniging Oud Hoorn De Vereniging Oud Hoorn levert een belangrijke bijdrage aan het uitvoeren of bevorderen van restauraties, het kritisch volgen van nieuwbouwplannen en het behouden van historisch waardevolle panden en stadsgezichten. Vereniging Oud Hoorn heeft nauwe banden met Stichting Stadsherstel Hoorn. Door hun samenwerking is veel erfgoed bewaard gebleven. Van der Heijden vervult al vanaf de jaren tachtig een belangrijke rol als het gaat om het onderhouden van de banden tussen Stichting Stadsherstel Hoorn en Vereniging Oud Hoorn.

Bij Stichting Netwerk Stichting Netwerk organiseert sinds 1985 activiteiten, gericht op ontmoeting, opvang, educatie en creativiteit van bewoners. Ze omvat zeven wijkcentra, twaalf peuterspeelzalen en cultureel centrum voor jongeren Manifesto. Jan van der Heijden heeft veel bestuurlijke werkzaamheden voor Stichting Netwerk verricht. Hij werd bestuurslid in een roerige begintijd, toen alle stichtingen nog een eigen bestuursraad hadden. Eind 1991 zijn de bestuursraden opgeheven en kwam er een klein dagelijks bestuur. Jan van der Heijden was van 1987 tot eind 1991 op voordracht van het personeel bestuurslid en van 1991 tot en met 1999 bestuurslid van het dagelijks bestuur.

Koepoortsweg 73 In 2006 heeft Stichting Stadsherstel het vervallen landhuis aan de Koepoortsweg 73 in Hoorn aangekocht. Twee jaar later is de restauratie begonnen van het pand dat wordt herbestemd tot zorghotel voor ouderen van Wilgaerden Woonzorggroep. De restauratiekosten bedragen twee miljoen euro. Zonder de inzet, deskundigheid, het doorzettingsvermogen en de liefde voor het werk van Van der Heijden zou het nooit zover zijn gekomen. Ook heeft Stichting Stadsherstel mede dankzij zijn inspanningen en inzet de Europa Nostra Award kunnen winnen.