Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Onvrede over subsidieverstrekking aan vrijwilligersorganisaties

Uit de stadsdeelraad

3 oktober 2008
De fracties van D66, GroenLinks en de PvdA hebben afgelopen dinsdag tijdens de raadscommissie Onderwijs / Welzijn grote zorg uitgesproken over de gang van zaken rond subsidieverstrekking aan vrijwilligersorganisaties.

GroenLinks begrijpt niet hoe het kan dat er jaren extra geld nodig was voor vrijwilligersorganisaties en nu opeens meer dan driekwart van het geld overblijft. De fractie is bang dat wordt afgebroken wat er in de afgelopen jaren door de vrijwilligersorganisaties is opgebouwd. D66 heeft van veel organisaties gehoord dat ze de procedure rond het aanvragen van subsidie gewoonweg niet begrijpen. Ook de rol van Stichting Dock is onduidelijk. De fractie vindt het feit dat er zoveel geld ongebruikt op de plank blijft liggen onverteerbaar. De PvdA deelt de zorg van de andere partijen. De fractie denkt dat de procedures rond het afrekenen van de subsidiegelden te ingewikkeld is voor de vrijwilligersorganisaties. Ook de voorlichting aan de vrijwilligers laat volgens de PvdA veel te wensen over. De VVD vindt het belangrijk dat organisaties die geld krijgen van het stadsdeel verantwoorden wat ze ermee doen. Ook zij begrijpen echter niet waarom er op dit moment zo weinig subsidie wordt aangevraagd.

De portefeuillehouder mw. Smeels benadrukte dat er niets veranderd is in de voorwaarden om subsidie te krijgen. Ze beloofde de commissie om de meest recente cijfers op een rijtje te zetten. Ook gaat ze bij de organisaties vragen welke knelpunten er zijn.

Duidelijk is dat hier dinsdag niet het laatste woord over is gezegd. Tijdens de raadsvergadering op 28 oktober zal hier verder over gesproken worden.