Gemeente Echt-Susteren


55-plussers ontvangen vragenlijst

Limburgse monitor

Op 3 oktober valt bij ruim 20.000 inwoners van de provincie Limburg de vragenlijst 55-plus Monitor Limburg 2008 in de brievenbus. De GGD Noord- en Midden-Limburg en de GGD Zuid Limburg houden deze enquête in opdracht van alle Limburgse gemeenten onder inwoners van 55 jaar en ouder. Zowel de gezondheid als de wensen en behoeften op het gebied van welzijn en zorg worden in kaart gebracht. Op basis van deze gegevens stellen de Limburgse gemeenten samen met de GGD prioriteiten en maken en zij (lokaal) gezondheidsbeleid, Wmo-beleid en ouderenbeleid.

55-plus Monitor Limburg 2008

Met de 55-plus Monitor willen de gemeenten en de GGDen twee dingen meten: de gezondheidssituatie én de wensen en behoeften van 55-plussers op het gebied van welzijn en zorg. In de enquête staan o.a. vragen over chronische ziekten, roken en alcoholgebruik, voeding en beweging, mantelzorg, thuiszorg en vervoer. Naar aanleiding van de uitkomsten kunnen voorzieningen worden getroffen en/of activiteiten worden georganiseerd. Deze voorzieningen en activiteiten zijn erop gericht dat 55-plussers langer gezond en zelfstandig kunnen leven. Hiermee sluiten de gemeenten aan op het landelijke ouderenbeleid langer leven in goede gezondheid.

Iedere stem telt!

Steekproefsgewijs zijn er willekeurig ruim 20.000 55-plussers uitgekozen, die een vragenlijst toegestuurd krijgen. Het is de bedoeling dat iedere 55-plusser die een vragenlijst ontvangt, deze zelf invult en binnen twee weken terugstuurt in de bijgesloten antwoordenvelop. Een goed en betrouwbaar beeld kan alleen worden verkregen als zoveel mogelijk 55-plussers de vragenlijst invullen. Niet iedereen ontvangt een vragenlijst.

Limburg
Door dezelfde vragenlijst in heel Limburg uit te zetten kunnen de resultaten per gemeente(cluster) en per regio met elkaar worden vergeleken en kunnen er ook uitspraken op Limburgs niveau worden gedaan. Vanaf voorjaar 2009 zal de GGD Noord- en Midden-Limburg regelmatig rapporteren over de resultaten.