VU Medisch Centrum

P E R S B E R I C H T

9e Nationaal Gerontologiecongres

'Langer leven in de Nederlandse samenleving: De nationale uitdaging'

Ouderen zijn tegenwoordig veel in het nieuws. Vaak gaat het daarbij echter om het probleem dat de vergrijzing oproept voor de samenleving: zijn pensioenen en zorg nog wel betaalbaar in de toekomst? De Nederlandse Vereniging voor Gerontologie wil met dit congres een ander accent zetten: Hoe kunnen ouderen een lang en kwalitatief goed leven leiden? Tijdens het congres is er daarom veel aandacht voor maatschappelijke participatie van ouderen, voor de preventie van gezondheidsproblemen en voor de verbetering van (mantel)zorg.

Twee hoogtepunten van het congres zijn:

Schrijfster Judith Koelemeijer gaat in op de manier waarop zij ouderen zélf aan het woord laat. Haar lezing is getiteld: 'Daar hebben we het niet over' -- Schrijven over wat liever niet gezegd wordt.

Professor Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, gaat in op de kwaliteit van leven van ouderen. Zijn lezing is getiteld 'Langer dan nodig, korter dan mogelijk'.

Op het congres wil de Nederlandse Vereniging voor Gerontologie een beeld schetsen van de stand van zaken in het brede gerontologische werkveld in ons land. Daarbij gaat het niet alleen om wetenschapsbeoefening en wetenschappelijk onderzoek, maar ook om de toepassing van gerontologische kennis in de praktijk. Het congres is daarom zeer interessant voor wetenschappers, beleidsmakers, mensen die op welke manier dan ook met ouderen werken, en ouderen zelf.

LASA-directeur Dorly Deeg is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gerontologie. LASA staat voor Longitudinal Aging Study Amsterdam. Dit onderzoeksprogramma is een samenwerking van VU en VUmc. Dorly Deeg is in Nederland dé expert op het gebied van ouderen-studies.

Tijdens het congres praten onderzoekers, beleidsmakers en professionals over een breed scala aan fundamenteel en toegepast wetenschappelijk gerontologisch onderzoek. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:
* Bewegen en ouderen

* Consultatiebureaus van ouderen

* Depressie bij verpleeghuisbewoners

* Natuur voor dementerende ouderen

* Nieuwe generaties van ouderen

* Zilveren kracht

* Overgewicht bij ouderen

* Zorg op afstand

* Kwetsbare ouderen

* Sociale relaties en sociale hulpbronnen

* Verzorgenden van mensen met dementie

* Preventie van valincidenten

* Preventieve huisbezoeken?

* Academische werkplaatsen

* Langer leven: epidemiologische aspecten

* Slechtziendheid op latere leeftijd

* Langer leven in de buurt

* Mantelzorg in Nederland
Het congres laat goed de breedte van den Nederlandse onderzoek naar veroudering zien.

Verdere informatie:

9e Nationaal Congres van de Nederlandse Vereniging voor Gerontologie

'Langer leven in de Nederlandse samenleving: De nationale uitdaging'

Vrijdag 3 oktober 2008, Hotel en Congrescentrum de Reehorst te Ede