Gemeente Aalten


College geeft belangrijk vervolg aan klimaatbeheer

Het college van de gemeente Aalten stemt in met het klimaatprogramma 2009-2012. Het basisklimaatprogramma is samen met zeven andere Achterhoekse gemeenten opgesteld. Dit programma is vervolgens aangepast aan de ambities van de gemeente. Onder meer zijn er drie projecten toegevoegd, te weten SlimLicht, Milieubarometer en Het nieuwe rijden. Hiermee wordt een belangrijk vervolg gegeven aan duurzaam klimaatbeheer.

Samen verantwoordelijkheid nemen

De inbreng van SenterNovem (agentschap voor duurzaamheid en innovatie van het ministerie van Economische Zaken) en de provincie Gelderland is cruciaal voor het welslagen van het programma. Los nog van alle inwoners, bedrijven, scholen en woningbouwverenigingen. Wethouder Teeuwsen: `We moeten samen onze verantwoordelijkheid nemen om het energieverbruik te verminderen en daarmee de uistoot van CO2. We moeten onszelf, maar ook de volgende generaties, een positieve impuls geven." De gemeente hoopt in aanmerking te komen voor een uitkering uit de Stimulering van Lokale Klimaatinitiatieven (SLoK). Indien er geen gelden beschikbaar worden gesteld stelt het college aan de raad voor om de drie vorengenoemde gemeentelijke projecten toch op te pakken. Hiervoor wordt een klimaatteam samengesteld die van 2009-2012 verantwoordelijk is voor de uitvoering.

Financiële steun SLoK

De gemeente heeft voor de uitvoering van het klimaatbeleid in de jaren 2004-2008 een bijdrage ontvangen op basis van subsidieregeling BestuursAkkoord Nieuwe Stijl (BANS). Dit jaar wordt BANS afgerond. Om het klimaatbeleid nog meer te kunnen borgen en de bewustwording te vergroten wordt door SenterNovem de mogelijkheid geboden via SLoK een uitkering aan te vragen. Op basis van het vastgestelde klimaatprogramma wordt er een aanvraag ingediend.

Klimaatprogramma

Het opgestelde klimaatprogramma is een verdere uitdieping en voorzetting van de activiteiten die op basis van BANS zijn gedaan. Dit heeft onder meer betrekking op gebouwen, wagenpark, dienstreizen en inkoop van de gemeente. Daarnaast staan thema's als woningen, bedrijven, verkeer en vervoer en grootschalige duurzame energieopties centraal.