Socialistische Partij

Goedkopere bushokjes en meer bussen


03-10-2008 * Als het aan de SP ligt, ziet de provincie Noord-Holland af van de aanschaf van nieuwe, peperdure bushokjes voor de haltes aan het kerntraject van de Zuidtangent. Het geld dat zo bespaard wordt, kan besteed worden aan meer openbaar vervoer, ook in het landelijk gebied.

Met dit standpunt staat de SP (vrijwel) alleen. De collegepartijen VVD, PvdA, CDA en GroenLinks uitten zich wel enthousiast voor het onlangs gepresenteerde ontwerp voor de nieuwe bushokjes. Met de aanschaf van de nieuwe bushokjes is een bedrag van 6.500.000 euro gemoeid. De vorige "hoogwaardige" bushokjes, waarvan de daken nu al bijna twee jaar verwijderd zijn, hebben ook al een vermogen gekost.

De SP wil dat de provincie stopt met het uitgeven van zoveel geld aan dit soort dingen en er voor zorgt dat er, ook in het landelijk gebied, gewoon meer bussen gaan rijden. De SP heeft gedeputeerde Mooij (VVD) gevraagd wat de dure bushokjes voor de Zuidtangent tot nu toe gekost hebben. Daarbij gaat het niet alleen om de aanleg van de haltes in 2002, maar ook om het onderhoud, het herstellen van de perrons, het herbevestigen en uiteindelijk geheel verwijderen van de gekleurde daken.

Wat de SP betreft zijn de gewone, bekende bushokjes goed genoeg. Daar moeten er uiteraard wel voldoende van geplaatst worden bij elke halte. Het aantal bushokjes dat de provincie nu "tijdelijk" geplaatst heeft, is onvoldoende. De SP wil, net als de PvdA, dat er extra bushokjes worden bijgeplaatst. Met de ChristenUnie-SGP zijn wij benieuwd naar het antwoord van de gedeputeerde op de vraag wat een gewoon bushokje kost en wat een regionetbushokje gaat kosten. Net als D66 delen wij het standpunt dat de bestendigheid tegen vandalisme getest moet zijn, voordat de nieuwe bushokjes langs de baan geplaatst worden.