Internationaal architectuursymposium bij eeuwfeest Academie Bouwkunst


De Academie van Bouwkunst Amsterdam viert op 3, 4 en 5 oktober 2008 haar honderdjarig bestaan met het symposium Re-inventing the Academy, tentoonstellingen, een excursiedag en een jubileumboek

AMSTERDAM, 20080709 -- Het Eeuwfeest start op vrijdag 3 oktober In het Academiegebouw met een middagprogramma voor alumni. Medewerking hieraan verlenen o.a. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, Midas Dekkers en Maarten Kloos. Om 17.00 uur opent Mr. M.J. Cohen, burgemeester van Amsterdam, de tentoonstelling Academie van Bouwkunst Amsterdam Afstudeerprojecten van 1908 tot 2008 in de Zuiderkerk en neemt hij het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst. Tijdens het Eeuwfeestdiner op deze eerste lustrumavond verzorgt Herman Hertzberger een tafelrede.

Op zaterdag 4 oktober 2008 organiseert de Amsterdamse Academie een Engelstalig symposium getiteld Re-inventing the Academy met medewerking van Wim van den Bergh, John Palmesino, Christophe Girot en Ted Landsmark. Hierna discussieert een aantal toonaangevende vakgenoten in ronde-tafelsessies met deelnemers over het dagthema. Publiciste Tracy Metz treedt op als moderator. Het symposium vindt plaats in het nieuwe gebouw van het Conservatorium van Amsterdam, een andere faculteit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. 's Avonds vindt in het Academiegebouw aan het Waterlooplein het Feest van de Eeuw plaats.

Zondag 5 oktober 2008 staat in het teken van gerealiseerd werk van Academie-alumni in Amsterdam. Cees Dam, Yttje Feddes, Ronald Hooft en Jord den Hollander leiden excursies per bus-, boot of te voet. Ter gelegenheid wordt in samenwerking met de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam een speciale plattegrond met de excursies uitgegeven.

Bij uitgeverij 0I0 verschijnt het jubileumboek Academie van Bouwkunst Amsterdam 1908 tot 2008 (Dave Wendt, Indira van 't Klooster, Pieter Winters en Ingrid Oosterheerd, ontwerp Joost Grootens, 224 p. geb. ¤34.50, ISBN 978906450).

In de Zuiderkerk in centrum Amsterdam staat van 3 oktober t/m 15 november de tentoonstelling Academie van Bouwkunst Amsterdam Afstudeerprojecten van 1908 tot 2008. Samensteller Bas van Vlaenderen toont de plannen in hun sociale en historische context.
In het Amsterdamse Architectuurcentrum ARCAM wordt met de tentoonstelling Stad uit de School een tiental `tijdsgewrichten' beschreven waarin (groepen van) docenten en studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam op een specifieke manier het stadsbeeld hebben beïnvloed.

Op de pagina eeuwfeest van de site www.academievanbouwkunst.nl staat het volledige programmaoverzicht, voorzien van toelichtingen en achtergrondgegevens over de sprekers.





Ingezonden persbericht