Van Gogh Museum

Amsterdam, 4 augustus 2008

Topstukken Nederlandse musea in het Van Gogh Museum

Tentoonstelling ter ere van 125-jarig bestaan Vereniging Rembrandt

125 topstukken uit meer dan 30 Nederlandse musea zijn voor één keer samen te zien in het Van Gogh Museum. De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Vereniging en is getiteld 125 grote liefdes. Met steun van de Vereniging Rembrandt. De expositie toont de hoge kwaliteit en de diversiteit van de aankopen die door de Vereniging Rembrandt zijn ondersteund. Zo zijn topstukken verworven op het gebied van beeldende kunst, toegepaste kunst, kunstnijverheid en videokunst. 125 grote liefdes is te zien van 3 oktober 2008 tot en met 18 januari 2009.

De Vereniging Rembrandt is in 1883 door een groep particulieren opgericht om Nederlandse kunst van betekenis voor ons land te behouden. Vanuit de overheid was er in die tijd nauwelijks ondersteuning voor het behoud van belangrijke kunstwerken en de musea hadden onvoldoende financiële middelen om aan te kopen. Het gevolg was dat veel kunstwerken vanuit Nederlandse particuliere collecties naar het buitenland verdwenen. Met de komst van de Vereniging Rembrandt keerde het tij. Zij zorgde ervoor dat werken van bijvoorbeeld Rembrandt van Rijn, Jan Davidsz. de Heem en Hendrick TerBrugghen terugkeerden naar Nederland.
Begin 20ste eeuw verbreedde de Vereniging haar werkterrein en besloot zij om ook het aankopen van buitenlandse kunst te bevorderen. Dit resulteerde in het verwerven van topstukken van bijvoorbeeld Francisco Goya en Mattia Preti. Vanaf de jaren 50 is zij ook aankopen van moderne en eigentijdse kunst gaan ondersteunen zoals werken van Piet Mondriaan, Marc Chagall en Pablo Picasso.

De Vereniging Rembrandt heeft in de afgelopen 125 jaar meer dan 2500 aankopen ondersteund voor het openbaar kunstbezit. In deze speciale lustrumtentoonstelling is aan de hand van ruim 125 markante kunstwerken de ontwikkeling van het aankoopbeleid van de Vereniging Rembrandt te zien. Getoonde werken zijn onder andere De liefdesbrief van Vermeer (Rijksmuseum), Soo voer gesongen, soo na gepepen van Jan Steen (Mauritshuis), Lattenleunstoel met zijstukken van Gerrit Rietveld (Centraal Museum), zilverwerk van de gebroeders van Vianen (Rijksmuseum), de video Washing hands van Bruce Nauman (Stedelijk Museum), Reliëf met gele rechthoek 2 van Kurt Schwitters (Kröller-Müller Museum), Euphiletos, zwartfigurig Griekse Panathenaïsche prijsamfoor (Allard Pierson Museum) en Edouard Manets De pier van Boulogne-sur-Mer (Van Gogh Museum). Het concept van 125 grote liefdes is van gastconservator Peter Hecht. De tentoonstelling is vormgegeven door Wim Crouwel.

Publicatie
125 jaar openbaar kunstbezit / met steun van de Vereniging Rembrandt, geschreven door Peter Hecht. Waanders Uitgevers, 256 paginaâs, 250 illustraties, in het Nederlands.
Prijs: ⬠29,95 (paperback); ⬠39,95 (hardcover). Verkrijgbaar in de museumwinkel, via www.vangoghmuseumshop.com en in de boekhandel.

Multimediatour
Een multimediatour biedt verdiepende informatie bij ruim 15 topstukken. Met (film)beeld en geluid worden bijzondere verhalen verteld over de aangekochte kunstwerken. Verkrijgbaar in het Nederlands en het Engels. Prijs: ⬠4,- (leden Vereniging Rembrandt gratis).

Van Gogh Museum Vrijdagavond
Op vrijdagavonden is het Van Gogh Museum tot 22 uur geopend. De vrijdagavonden staan tijdens deze tentoonstelling in het teken van poëzie en literatuur. Voor de volledige programmering zie vanaf september 2008 www.vangoghmuseum.nl/vrijdagavond.

Lezingenserie
Het verzamelen van kunst staat centraal in een speciale lezingenserie. Diverse sprekers uit de museumwereld vertellen over bijzondere aankopen die met steun van de Vereniging Rembrandt zijn gerealiseerd. De lezingen vinden plaats op meerdere zondagen en zijn gratis toegankelijk voor bezoekers van het museum.
Aanvang: 14 uur.

Kinderworkshops
Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen in het weekend meedoen aan een workshop, geïnspireerd door verschillende kunstwerken uit de tentoonstelling. Aanvang: 11.30 en 14 uur. Vooraf reserveren is aan te raden.

---