Provincie Zuid-Holland

Overheden beoordelen samen veiligheid van CO2-opslag in Barendrecht

---

OVERHEDEN BEOORDELEN SAMEN VEILIGHEID VAN CO2-OPSLAG IN BARENDRECHT

Gedeputeerde Van Heijningen: "Goede communicatie omgeving essentieel"

Bij het project om CO2 ondergronds op te slaan in de lege gasvelden bij de gemeente Barendrecht wordt een zorgvuldige en heldere procedure voor de omgeving gevolgd. Rijk, provincie en gemeenten zorgen er gezamenlijk voor dat alle benodigde informatie over veiligheid en milieu op tafel komt en dat goede communicatie met de bewoners plaatsvindt.

Dat hebben de betrokken overheden bij het CO2-opslagproject tijdens het zogeheten Bestuurlijk Afstemmingsoverleg met elkaar onderschreven. Deelnemers aan het overleg waren de wethouders Simon Zuurbier (Barendrecht) en Gerard Brussaard (Albrandswaard), gedeputeerde Erik van Heijningen (provincie Zuid-Holland, voorzitter DCMR), directeur Jan van den Heuvel (DCMR), directeur-generaal Saskia Borgers (VROM) en projectdirecteur Hans Bolscher (Economische Zaken / VROM).

Deze partijen moeten het project op tal van facetten beoordelen en beslissen over de benodigde vergunningen. Daarbij is van belang dat de plannen, zeker ten aanzien van de veiligheid voor de omgeving, zorgvuldig worden getoetst. Bewoners van beide gemeenten hebben bij herhaling hun zorgen over de veiligheid geuit.

Erik van Heijningen, gedeputeerde milieu en handhaving van de provincie Zuid-Holland, nam deze week het initiatief tot het eerste bestuurlijk overleg met alle betrokken overheden. "We moeten met elkaar zorgdragen voor een transparant proces waarin alle benodigde informatie tijdig op tafel komt. Dit is voor de inspraak én de besluitvorming essentieel", aldus Van Heijningen.

Volgens de gedeputeerde biedt het overleg de gemeenten Barendrecht en Albrandswaard een extra garantie dat er zorgvuldige besluitvorming zal plaatsvinden met gedegen informatie (met name over veiligheid) en voldoende ruimte voor inspraak en discussie. "Wij hebben de vertegenwoordigers van de ministeries van VROM en Economische Zaken geïnformeerd over de zorgen die leven in de gemeenschappen van Barendrecht en Albrandswaard. Met de nu gemaakte afspraken is in elk geval een zorgvuldig proces gegarandeerd."

CO2 is een broeikasgas dat wordt gezien als een veroorzaker van de klimaatverandering. Shell heeft het plan om CO2 ondergronds op te slaan waardoor het broeikasgas niet in de atmosfeer terecht komt. Het gaat om CO2 die vrijkomt in de Shell-raffinaderij in Pernis. De opslag zou volgens de Shell-plannen moeten plaatsvinden in twee lege gasvelden in de gemeente Barendrecht.

Een volgende vergadering van het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg is gepland voor eind november 2008. Dan heeft Shell naar verwachting haar Milieueffectrapport (MER) ingediend. In dit MER worden de mogelijke effecten voor de omgeving geanalyseerd.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22