Regering.nl

Verklaring minister-president Balkenende

Minister-president Balkenende:

Goedenavond. Sinds gisteravond zijn wij in Brussel geweest. De minister van Financiën, de president van de DNB en ikzelf. We hebben daar overleg gevoerd met de premiers van België en Luxemburg, met de ministers van Financiën en met de collega's van de heer Wellink.

Daar was ook aanleiding voor, omdat we vorige week hebben gezien dat er de noodzaak was om stappen te zetten wat betreft het concern van Fortis. Wat toen is gedaan was noodzakelijk. We hebben turbulente tijden. Alleen de vraag was: was het genoeg? En we moesten in de loop van deze week constateren dat verdergaande stappen nodig waren. Dus een week geleden was het nodig om deze stappen te zetten, het was nu nodig om verdergaande stappen te zetten. Er gebeurt geweldig veel. Het gaat om liquiditeitsbewegingen. Het gaat om vertrouwen in de financiële sector.

We hebben alles op een rijtje gezet en dat heeft na lang overleg ertoe geleid dat de conclusie is getrokken dat het het beste is, wat betreft de Nederlandse situatie, Fortis Nederland in handen te brengen van de Staat. Datzelfde geldt voor het verzekeringsbedrijf van Fortis en dat geldt ook voor ABN AMRO. Op zichzelf is dat natuurlijk niet een gebruikelijke stap omdat dit zaken zijn van private partijen. Alleen, we leven in een turbulente wereld, waarin sprake is van risico's en onzekerheden. En het gaat ook om de belangen van de klanten.

Tegen die achtergrond hebben wij gemeend dat het verstandig is om te werken aan een oplossing die perspectief biedt om juist weer meer rust te krijgen, meer zekerheid, en bij te dragen aan het herstel van het vertrouwen. Voor dit alles zal een bedrag worden betaald van 16,8 miljard. Dat is een marktconforme prijs. En we zullen uiteraard na verloop van tijd zien wat we dan met de bedrijven gaan doen.

Voorlopig vinden wij dat er een goede waarborg is gevonden om dit in handen van de overheid te brengen. Het overleg heeft in een goede verstandhouding plaatsgevonden. Het zijn wel pittige gesprekken geweest, maar deze stappen waren noodzakelijk. Vorige week een eerste stap. Dit komt er voor in de plaats. En ik ben blij dat we deze conclusie hebben kunnen trekken, hoe moeilijk het ook is. Want het hangt ook samen met economische tijden die we graag wat anders zouden zien.