Abvakabo FNV: kwaliteitsregels kinderopvang geen verbetering

06/10/2008 09:55

ABVAKABO FNV

De nieuwe beleidsregels kinderopvang, die per 1 april 2008 in werking zijn getreden, hebben geen verbetering gebracht in de kwaliteit van de opvang. Dat schrijft Abvakabo FNV vrijdag 3 oktober in een brief aan staatssecretaris Dijksma. De ruimte die de regels voor interpretatie laten, leiden in de praktijk tot minder aandacht voor de kinderen. De vakbond krijgt regelmatig klachten van leden en vraagt staatssecretaris Dijksma dan ook de regels aan te passen.

Abvakabo FNV is als grootste vertegenwoordiger van werknemers in de kinderopvang niet betrokken geweest bij de totstandkoming van de kwaliteitsregels. Er is hierdoor geen rekening gehouden met de inbreng van pedagogische medewerkers. En hoewel de vakbond blij is met het programma 'Werken aan excellente kinderopvang', is zij van mening dat de basis en dus de kwaliteitsregels daarvoor eerst op orde moeten zijn.

Ruimte voor interpretatie leidt tot oncontroleerbare situatie

De nieuwe regels zijn niet voldoende duidelijk over groepsgrootte en aantal beroepskrachten. In de praktijk leidt dit ertoe dat er minder beroepskrachten worden ingezet dan wettelijk is toegestaan. Daarnaast blijkt uit overleg met de inspectie dat er door de formulering van de regels in sommige gevallen niet meer kan worden gecontroleerd. Bovendien vindt Abvakabo FNV het onacceptabel en onverantwoord als een achterwacht uitsluitend telefonisch bereikbaar is. Een pedagogische medewerker die alleen werkt, moet volgens de vakbond namelijk te allen tijde kunnen terugvallen op een achterwacht die aanwezig is op de locatie.

Het doel van de regels is een verbetering van de kwaliteit van de kinderopvang. Zo is de nieuwe meldcode kindermishandeling een belangrijke verbetering. In de pedagogische opleiding is echter nog steeds te weinig aandacht voor herkenning van kindermishandeling. Abvakabo FNV vindt het daarom noodzakelijk dat er ook meer aandacht aan (bij)scholing wordt gegeven. De vakbond staat ook achter een beperking van het aantal stamgroepen (groepen onder leiding van een beroepskracht waarin de kinderen dagelijks worden ingedeeld) om de kinderen continuïteit te bieden. Helaas vallen niet alle groepen onder de definitie 'stamgroep' en is het effect van de regel dus helaas onvoldoende.

Abvakabo FNV roept met deze brief de staatssecretaris op de kwaliteitsregels aan te passen.