Staatssecretaris De Vries bezoekt Bosnië

Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, brengt van maandag 6 t/m woensdag 8 oktober een bezoek aan de Nederlandse militairen in Bosnië. In Sarajevo spreekt hij met de commandant van EUFOR en reikt hij de Althea-herinneringsmedaille uit aan 36 Nederlandse militairen die komende maand zullen terugkeren naar Nederland. De rest van het bezoek bestaat uit een rondgang langs verschillende LOT-huizen om met het daar werkzame Nederlandse personeel te spreken.

De militaire operatie Althea in Bosnië Herzegovina wordt sinds 2 december 2004 geleid door de Europese Unie. In februari 2007 is de missie sterk in omvang teruggebracht en ligt het accent van de operatie op situational awareness. De liaison observation teams (LOT) spelen hierin een belangrijke rol, samen met de International Military Police en Integrated Police Unit. De LOT opereren vanuit woongemeenschappen en zijn gehuisvest tussen de lokale bevolking. Doel van hun aanwezigheid is inzicht te krijgen in sociale, politieke, economische, militaire en veiligheidszaken. Ze fungeren als tussenpersoon tussen EUFOR en de internationale organisaties.

In Bosnië zijn momenteel tachtig Nederlandse militairen actief. Zij zijn verdeeld over vier LOT's (Drvar, Mrkonjic Grad, Livno en Travnik), de Integrated Police Unit en de hoofdkwartieren in Banja Luka en Sarajevo.

Daarnaast is Nederland actief in de EU politiemissie met vier marechaussees en zes civiele politieagenten. Deze missie, die is verlengd tot 1 januari 2010, richt zich op het assisteren van de lokale politie in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, en ondersteunt het lokale politieapparaat bij de hervorming.

Deze week bleek tijdens het informele EU-beraad van defensieministers in Frankrijk dat een meerderheid van de lidstaten voorstander is om de militaire missie in Bosnië op lange termijn te beëindigen vanwege de verbeterde veiligheidssituatie. Een civiele missie zou de taken geleidelijk moeten overnemen. Het mandaat voor de Althea missie loopt in november af.

Noot voor redacties (