Open Huizen doen het goed

06/10/2008 12:41

ERA Nederland NV

"Hoezo pessimistisch? Kredietcrisis of niet, wij gaan toch verhuizen, want ik heb een nieuwe baan en ik moet op 1 januari beginnen. Files ben ik meer dan zat, dus wij pakken ons boeltje op en gaan ons hier vestigen. De Open Huizen Route van de ERA-makelaars is voor ons een goed startmoment om die speurtocht te beginnen, want zoveel tijd hebben we niet." Aan het woord is een huizenzoeker vanuit de andere kant van het land. Hij zoekt een huis met een tuintje en een speeltuin voor de kinderen in de buurt. Dankzij zijn TomTom kan hij zoveel huizen als mogelijk zien in de korte tijd die hij heeft.

Op de berichtgeving in de pers dat de consument zo pessimistisch gestemd is, haalt hij zijn schouders op. "In het algemeen ben ik er ook niet gerust op, maar ik moet nu voor mezelf kiezen en voor mijn eigen situatie beslissingen nemen. We zien wel hoe het loopt. We woonden al lang in onze huidige woning. Die zal ongetwijfeld wel worden verkocht, want dat is een typische middenwoning waar veel vraag naar is."

ERA woordvoerder Arjan Terpstra vindt dat een verstandige benadering. "Laten we elkaar vooral niet gek maken, want daardoor ontstaat er juist een crisis. Kijk naar de feiten: er zijn nog steeds vrijwel evenveel transacties als vorig jaar, alleen staan de huizen langer te koop. De huizenprijzen stijgen in het algemeen nog steeds, alleen minder hard dan voorheen. Het is niet dat het nu uitzonderlijk slecht gaat, het is de laatste jaren uitzonderlijk goed gegaan. Wij zijn verwend geraakt."

Is de Open Huizen Route dan niet een symptoom van afgenomen consumentenvertrouwen, zoals in de pers werd gesuggereerd? Arjan Terpstra lacht hierom. "De Open Huizen Route van ERA is al acht jaar een succes. Wij doen dit al landelijk sinds 2000. De NVM heeft dit jaar het concept overgenomen en per afdeling mogen de NVM-kantoren beslissen of ze er ook aan meedoen. Dat heeft grappig genoeg gezorgd voor een groter aantal bezoekers bij ons. Wij als ERA-makelaars zijn beter ingericht op deze actie: op onze site kun je huizen selecteren in je zoekresultaten die meedoen met de Open Huizen Route, je kunt ze van tevoren opzoeken op ERA Earth en je kunt ze downloaden op je TomTom. Ook deze huizenzoeker heeft voor onze Open Huizen Route gekozen vanwege het gemak. Hij kent hier de weg niet, en dankzij ERA Earth en TomTom kon hij zijn tijd het meest effectief indelen. Bovendien schalt onze website in honderden radiospotjes door de ether. Dat kun je merken aan het internetbezoek. Mensen kijken toch daar waar ze de huizen het makkelijkst kunnen vinden. Na afloop bellen wij alle bezoekers na om hun reacties te peilen. Daarom halen wij zo'n relatief hoog resultaat uit deze actie. Een bericht in een landelijke krant op de maandag na de Open Huizen Route dat er weinig bezoekers waren kan ik dus niet plaatsen. Ze beschrijven één geval waar niemand is gekomen. Die huizen zijn er ook. Jammer dat er één geval wordt gebruikt waar dan een landelijke teneur in wordt gesuggereerd. De landelijke resultaten van de ERA Open Huizen Route worden aan het einde van deze week verwacht. Kijk voor meer informatie op www.era.nl.





http://www.era.nl