VVD


6-10-2008

VVD: Commissie-voorstel voor langer zwangerschapsverlof onnodig

Afgelopen vrijdag presenteerde Eurocommissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen, Vladimír Spidla, zijn nieuwe plannen voor langer en beter zwangerschapsverlof.

Hij stelt terecht dat het combineren van werk, gezin en privéleven voor miljoenen mannen en vrouwen in Europa een uitdaging is. Zijn voorstellen hebben tot doel om vrouwen te helpen 'werk en gezin' beter te combineren en de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Doelstellingen alwaar ik het van harte mee eens ben. De vraag is echter of verdergaande Europese regelgeving noodzakelijk is. Op dit moment is er een richtlijn van de Raad van kracht waarin een minimale verlofperiode van 14 weken is vastgesteld. Als lidstaten meer gunstige voorwaarden en omstandigheden willen creëren, is dat uiteraard mogelijk. Europese regelgeving op het terrein van sociale zaken is per definitie gevoelig. Wat mij betreft, houden we vast aan de bestaande benadering. Lidstaten (de nationale politiek) kunnen dit prima zelf regelen, in nauw overleg met vakbonden en werkgevers. De EU moet zich richten op haar kerntaken."