Politie Zaanstreek-waterland

Wegmisbruiker moet op cursus

Middenbeemster, 06-10-2008 o Middenbeemster, 3 oktober, 16:50 uur - Vrijdagmiddag hebben agenten tijdens een onopvallende surveillance met een videoauto op de N244 een 23-jarige man uit Volendam staande gehouden.

De agenten zetten de achtervolging in nadat zij de Volendammer op de N244 zagen inhalen over een doorgetrokken streep. Tijdens de enkele kilometers lange achtervolging ging de automobilist nog diverse keren in de fout. Hij haalde opnieuw in over de doorgetrokken streep, reed door rood (op de kruising met de N246), hield veel te weinig afstand tot zijn voorganger(s) en uiteindelijk pleegde de bestuurder tijdens het rijden nog een telefoontje.

Als verklaring voor zijn asociale rijgedrag gaf de automobilist aan dat hij haast had. De man kreeg drie boetes en zal daarnaast de sinds 1 oktober bestaande speciale gedragscursus moeten volgen bij het CBR.

EMG (Educatie Maatregel Gedrag)
Iedere bestuurder die gevaar veroorzaakt op de weg, loopt het risico verplicht op cursus te moeten. Wie tijdens een rit herhaaldelijk snijdt, bumperkleeft, rechts inhaalt, onnodig op de vluchtstrook rijdt of bijvoorbeeld de maximumsnelheid fors overschrijdt, kan door de politie naar het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) worden verwezen. Het CBR beoordeelt of de overtreder voor de 'Educatieve Maatregel Gedrag' (EMG) in aanmerking komt. De EMG-cursus duurt drie dagen en kost de overtreder 750 euro. Met de nieuwe maatregel moet de veiligheid op de weg verder worden verbeterd. Zodra het praktijkexamen bromfiets is ingevoerd, gaat de nieuwe maatregel ook voor bromfietsers gelden.