Senternovem


03-10-2008 | Energiebesparingsverkenner krijgt rol bij subsidies

De Energiebesparingsverkenner (EBVW) voor woningen, ontwikkeld door SenterNovem, is sinds de invoering in mei 2007 meteen al een succes. Met de EBVW zoomt u in op de installatietechnische en bouwkundige maatregelen. In slechts 4 muiskliks geeft de EBVW een betrouwbaar overzicht van alle energiebesparende mogelijkheden, de investeringskosten én de directe besparing op de maandelijkse woonlasten. Professionals in de gebouwde omgeving kunnen met de EBVW huiseigenaren snel en helder inzicht geven in de financiele voordelen van energiebesparing. Recent zijn er ook gemeenten die de verkenner inzetten bij financiële sidieregelingen.

Per 1 september 2008 is in Eindhoven een revolving fund voor energiebesparende maatregelen geopend. De revolving fund (de energiebesparingslening) is een lening die er voor zorgt dat de particuliere woningbezitter op een 'zachte' manier geld leent om energiebesparende maatregelen te treffen in zijn huis. De aanvragers komen in aanmerking voor de lening met een lage rente als ze minimaal
1 labelstap verbeteren. De verbetering van 1 labelstap moet men aantonen door een uitprint van de EBVW bij te voegen. Voor meer informatie: Meer informatie.

In Limburg is in september de 'Limburgse Energie Subsidie' (LES) geintroduceerd. De subsidie is een samenwerkingsverband van de Provincie Limburg, Essent, de Vegal en 35 deelnemende Limburgse gemeenten. Het doel is het stimuleren van het nemen van energiebesparende maatregelen. Met behulp de EBVW kunnen (potentiële) subsidieaanvragers (eigen woningbezitters) kijken wat in hun geval de te realiseren energiebesparing is en wat voor effect dat heeft op hun maandlasten.