D66

Haal cannabis uit de illegaliteit

6 oktober 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil dat het kabinet cannabis uit de illegaliteit haalt. De sociaal-liberaal reageert daarmee op een rapport van de Verenigde Naties dat dit weekend verscheen. Daarin staat dat de nadelige effecten van cannabis worden overschat. Van der Ham vraagt minister Klink (Volksgezondheid, CDA) of hij bereid is het softdrugsbeleid te herzien.

Nadelige effecten cannabis overschat

Aan het rapport hebben verschillende wetenschappers en drugsexperts meegewerkt. Zij concluderen dat de nadelige gezondheidseffecten van cannabis vaak worden overschat. Cannabis zou zelfs duidelijk minder schadelijk zijn dan alcohol en tabak. Volgens het rapport werkt het verbod op cannabis averechts en kan alleen een gereguleerde markt soelaas brengen.

Regulering van softdrugs

D66 pleit al langer voor regulering van de softdrugs. Van der Ham: "Door regulering kun je schadelijke effecten voor de volksgezondheid minimaliseren, de criminaliteit verminderen en de gevaarlijke thuisteelt tegengaan. Ik ben blij dat op het niveau van de VN hier nu ook over gesproken wordt."

Bestrijding drugscriminaliteit

Onlangs maakte minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) op vragen van Van der Ham bekend dat de huidige bestrijding van onder meer cannabis Nederland per jaar ongeveer 1,6 miljard euro kost. Van der Ham: "Het is mijns inziens niet te verdedigen dat nu zoveel geld uitgegeven wordt aan de bestrijding daarvan. Dat bedrag kan aanzienlijk omlaag wanneer de overheid de cannabismarkt gaat reguleren."

Lees hier de Kamervragen van D66 naar aanleiding van het VN-rapport over cannabis.