Gemeente Brummen


Alcoholmatiging onder jongeren in de Stedendriehoek

(Oorspronkelijke publicatie datum: 05-10-2008)

In 2007 hebben de acht Stedendriehoekgemeenten, Tactus Verslavingszorg, Halt Gelderland, politie, justitie en GGD Gelre-IJssel een plan van aanpak opgesteld om het alcoholgebruik van jongeren in de Stedendriehoek te matigen.

Jongeren drinken namelijk buitensporig veel, op een te jonge leeftijd en doen dit vaak.
Het plan zet voorlichting, regelgeving en handhaving in op plekken waar jongeren zijn, zoals thuis, op sportverenigingen, op scholen en in de horeca.

De projectgroep werkt hiervoor samen met het jongerenwerk, jeugdhulpverlening, horeca, sport, en onderwijs. Met deze vereende krachten en een lange adem is er een goede basis voor de uitvoering van de plannen om zo de tendens van jonger, vaker en meer alcohol tot stilstand te brengen.

Het project is mede tot stand gekomen door een subsidie van de provincie Gelderland.

Alcohol en opvoeden
Kinderen komen vaak jong in aanraking met alcohol. Door vrienden en uitgaan, reclame, tv-programmas en de verkoop in bijvoorbeeld supermarkten. Maar ook door familie, de sportkantine en thuis. Ze drinken nu te jong, te veel en te vaak.

Alcohol en de hersenontwikkeling
Wat we nog niet zo lang weten is dat de hersenen pas klaar zijn met groeien ergens tussen het 20e en 24e levensjaar. Alcohol beïnvloedt deze groei. Hoe jonger, hoe meer en hoe vaker kinderen drinken hoe groter de kans op geheugenproblemen en problemen met de ontwikkeling van hun persoonlijkheid.
Hier kunt meer informatie downloaden over de de invloed van alcohol op de hersenen.

Enkele opvoedingstips:
Stel het startmoment van uw kind zo lang mogelijk uit. In ieder geval niet drinken tot 16 jaar
Praat met uw kind over alcohol
Het goede voorbeeld werkt!
Stel op tijd regels (11-12 jaar)
Heeft u interesse in de artikelenreeks voor bijvoorbeeld een clubblad of heeft u vragen of wilt u reageren? Dan kunt u mailen met minderdrinken@ggdgelre-ijssel.nl.

Links
Doe zelf de drinktest
www.drinktest.nl

Wilt u minder gaan drinken?
www.minderdrinken.nl

Meer info over opvoedingstips
www.alcoholinfo.nl