Raad voor de Journalistiek

Uitspraken vastgesteld d.d. 26 september 2008
door mr. C.A. Streefkerk, drs. B.J. Brouwers, mr. B. Geersing, drs. P. Olsthoorn en mw. drs. P.C.J. van Schaveren, leden, in tegenwoordigheid van mr. M.M.S. van den Berg, secretaris, en mw. mr. P.J. Blok, plaatsvervangend secretaris.

X / Eindhovens Dagblad
Uitspraak: ongegrond
Klaagster maakt bezwaar tegen het artikel "Eis: straatverbod voor ex-VVD'er Nuenen." De kern van de klacht betreft het schenden van de privacy van klaagster omdat - naar zij stelt - haar naam, foto en feiten rondom haar politieke carrière geplaatst zijn bij een artikel, dat niet op haar maar op haar echtgenoot betrekking heeft. De Raad overweegt dat het kort geding waarvan in het artikel melding is gemaakt, betrekking had op een straatverbod dat niet tegen klaagster maar tegen haar echtgenoot is geëist. Klaagster speelde dus niet de hoofdrol in het onderwerp van het artikel. In zoverre ware het wellicht beter geweest om niet haar foto maar die van haar echtgenoot bij het artikel te plaatsten. Echter, voldoende aannemelijk is geworden dat de voorgeschiedenis van het kort geding mede verband hield met conflicten binnen de VVD waar ook klaagster bij betrokken was. Ter zitting is door klaagster erkend dat de webpublicaties van haar echtgenoot mede de aanleiding tot het kort geding hebben gevormd. Deze webpublicaties stelden onder meer die conflicten binnen de VVD te Nuenen, waaronder het aftreden van klaagster als wethouder, aan de orde. Bovendien is niet bestreden dat klaagsters echtgenoot bij het kort geding zelf een verband heeft gelegd tussen de zaak die daar werd behandeld en de politieke carrière van klaagster. Nu klaagster bovendien als publiek figuur in Nuenen regelmatig in het nieuws is geweest, onder meer in verband met de conflicten binnen de VVD die ook in het kort geding (op de achtergrond) een rol speelden, is er geen grond voor het oordeel dat verweerder journalistiek onzorgvuldig jegens klaagster heeft gehandeld. (zie punten 2.4.1. en 2.4.2. van de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek).
Trefwoorden:

· Privacy: bekende persoonlijkheden, foto's, vermelding persoonlijke gegevens
Publicatie op www.rvdj.nl/2008/44

R. Seghers / C. Damen en HP/De Tijd
Uitspraak: deels gegrond, deels onthouding oordeel, deels ongegrond De klacht betreft het artikel "Gek op diva's". Klager heeft allereerst gesteld dat hij daarin onjuist is geciteerd. De Raad kan echter niet vaststellen of de gepubliceerde citaten daadwerkelijk een onjuiste weergave zijn van hetgeen klager in een interview naar voren heeft gebracht en onthoudt zich daarom ter zake van een oordeel. Verder meent klager dat de citaten zonder zijn toestemming zijn gepubliceerd. De Raad overweegt in dat verband dat klager aanvankelijk zijn medewerking heeft verleend aan het interview. Op verzoek van klager hebben verweerders vervolgens het artikel ter inzage gegeven alvorens het te publiceren. Dat klager een aantal onderdelen van het artikel gecorrigeerd wilde zien, behoefde voor verweerders op zichzelf geen aanleiding tot aanpassing te zijn. Het staat een journalist immers vrij te bepalen hoe hij eventuele opmerkingen in het artikel verwerkt. Nu de Raad voorts de onjuistheid van de citaten niet kan vaststellen, bestaat er onvoldoende grond voor het oordeel dat het publiceren van die ongecorrigeerde citaten journalistiek onaanvaardbaar is. Nadat klager had ingestemd met het interview behoefden verweerders niet opnieuw instemming van klager te vragen. Niet is gebleken dat de context van het artikel een andere was dan klager mocht verwachten op grond van hetgeen hem was medegedeeld (zie punten 2.7.2. en 2.8.1. van de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek).
Ten slotte heeft klager gesteld dat hij door Damen onheus is bejegend. Dit onderdeel van de klacht acht de Raad wel gegrond. Het e-mailbericht van klager aan Damen behelst geen persoonlijke aanval of beledigingen jegens Damen. Klager maakt in dat bericht voldoende duidelijk welke correcties hij aangebracht wenst te zien en waarom hij dit wenst. In het licht daarvan is de e-mailreactie van Damen op dat bericht onheus en journalistiek onzorgvuldig. De toon van die e-mail van Damen geeft geenszins blijk van een serieuze reactie op het verzoek van klager. Op de e-mail van klager aan cultuurredacteur Kellerhuis is, voor zover de Raad heeft kunnen nagaan, in het geheel niet gereageerd. Aldus hebben verweerders met de wijze waarop zij zijn omgegaan met het serieuze verzoek van klager om aanpassing van het artikel grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is. Trefwoorden:

· Journalistieke werkwijze: inzage vooraf, misbruik van positie
· Aard van de publicatie: citaat, interview Publicatie op www.rvdj.nl/2008/45

---

wo 23 juli 2008 - Uitspraken vastgesteld d.d. 21 juli 2008
- Horizon / PREMtime (RvdJ 2008/33)
- X / J. Bos (De Regiokrant) (RvdJ 2008/34)
- A.W.J.J. de Jongh (Stichting Otterstation Nederland) / B. Nijmeijer (HP/De Tijd) (RvdJ 2008/35)
- F.A.C.J. van der Vorm / TROS Opgelicht?! (RvdJ 2008/36)

Lees verder...
---

wo 23 juli 2008 - Uitspraken vastgesteld d.d. 18 juli 2008
- F. Delo / Trouw, Het Parool, NRC Handelsblad en de Volkskrant (RvdJ 2008/30)

- X / K. Scharrenberg en Panorama (RvdJ 2008/31)
- Y / K. Scharrenberg en Panorama (RvdJ 2008/32)

Lees verder...
---

ma 21 juli 2008 - Uitspraken vastgesteld d.d. 14 juli 2008
- W. van der Leij-Kuhn / P. Arnoldussen (Het Parool) (RvdJ 2008/27)
- H. Beunder / NOS Nieuws (RvdJ 2008/28)
- C. Mennen pr en de parochies H. Geest en Maria Onbevlekt Ontvangen / W. Arts en het Brabants Dagblad (RvdJ 2008/29) Lees verder...
---