Gemeente Dalfsen

Impasse in Middengebied

06-10-2008

De haalbaarheid van de plannen voor het Middengebied in Nieuwleusen lijkt verder weg dan ooit.

Impasse in Middengebied

Nieuwleusen - De haalbaarheid van de plannen voor het Middengebied in Nieuwleusen lijkt verder weg dan ooit. Ondanks dat alle partijen erover eens zijn dat het plan inhoudelijk goed is, zijn de plannen in een impasse beland. Grote struikelblokken zijn de hoogte van de eigen bijdrage en de insteek van de gemeente dat het plan door de verenigingen samen moet worden uitgevoerd, waarbij de eigen bijdrage ook gezamenlijk bijeen gebracht moet worden.

Het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen wil graag de plannen in het Middengebied realiseren binnen de kaders, zoals die in juni 2008 zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Bijstelling van de inhoudelijke en financiële kaders heeft namelijk ook consequenties voor de andere accommodatieprojecten. De verschillen van inzicht zijn dermate groot, dat een oplossing niet binnen handbereik lijkt. Daarom gaat het college nu eerst aan de slag met de plannen voor de andere kernen. Zodra er vanuit Nieuwleusen plannen komen die voldoen aan de gestelde kaders, worden deze direct opgepakt. Het standpunt van het college wordt teruggekoppeld naar de gemeenteraad.

Struikelblokken
De verenigingen zien geen mogelijkheden om de plannen onderling en in gezamenlijkheid uit te werken. Voor de financiering van het plan is in de afgesloten intentieverklaring uitgegaan van de zogenaamde 75%-25% regeling. De gemeente vergoedt 75% van de goedgekeurde investeringskosten. De overige 25% komt ten laste van de verenigingen. Dit kan bijeen gebracht worden door onder andere zelfwerkzaamheid, eigen middelen, huurverhoging, teruggave van de BTW en provinciale subsidie. De verenigingen zien op basis van de laatste overleggen kans om een totaalbedrag van EUR 100.000,- op te brengen. Dat is als eigen bijdrage onvoldoende om de plannen uit te voeren. Doordat de samenwerking moeizaam van de grond komt, staat ook de provinciale subsidie voor de investeringskosten van EUR 100.000,- op de tocht.

Uit het laatste onderlinge overleg van de verenigingen zijn drie alternatieven naar voren gekomen. Omdat de verenigingen niet op één lijn zitten over de alternatieven en alle drie alternatieven niet passen binnen de gemeentelijke kaders, lijkt het erop dat op dit moment hierin de oplossing niet ligt.